BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/27

​Hallitus hyväksyi viime viikolla lakimuutosehdotuksen rajoitusten poistamiseksi liikepankkien talletus- ja lainakannan väliltä. Nykyisen lain mukaan pankkien lainakanta ei saa ylittää 75 % talletuskannasta, mikä rajoittaa lainanantoa. Maaliskuussa suhdeluku oli pankkisektorilla keskimärin 66 %, mutta monet yksittäiset pankit ovat lähellä 75 prosentin rajaa. Muutos astunee voimaan ensi vuonna ja sen odotetaan laskevan lainanannon kustannuksia ja edesauttavan markkinaperusteista hinnoittelua.

Talletussuoja astui voimaan toukokuun alussa, mitä on pidetty edellytyksenä korkojen lopulliselle vapauttamiselle. Lisäksi kesäkuusta lähtien pankkien on sallittu laskea liikkeelle sijoitustodistuksia yksityissijoittajille ja rahoitussektorin ulkopuolisille yrityksille. Tässä vaiheessa kauppa koskee kuitenkin vain suuria sijoittajia, sillä sijoituksille on määritelty minimimäärät. Aiemmin kaupankäynti sijoitustodistuksilla on ollut mahdollista vain pankkien välisillä markkinoilla. Kaikki Kiinan suurimmat pankit ovat laskeneet liikkeelle uusia sijoitustodistuksia, jotka voidaan hinnoitella vapaasti ja näin kiertää talletuskorkojen rajoitteita.

Pankkien talletuksille tarjoamien korkojen liikkumavaraa suhteessa keskuspankin viitekorkoon on lisätty asteittain ja yläraja on nyt 150 %. Joustovaran lisäämiselle tuskin enää on tarvetta, vaan seuraava askel on rajoitusten poistaminen. Lainakorot vapautettiin vuonna 2013, jolloin myös talletuskorkojen alarajasta luovuttiin. Keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuanin mukaan korkojen lopullinen vapauttaminen tapahtuu todennäköisesti jo tämän vuoden aikana.


Näytä viikkokatsaus 2015/26 Näytä viikkokatsaus 2015/28