BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2023/02
Kuten muuallakin maailmassa, myös Kiinassa osakemarkkinat päätyivät viime vuonna selvään laskuun. Kiinassa markkinoiden epävarmuutta lisäsivät nk. nollakoronapolitiikka ja epätietoisuus sen päättymisestä sekä kasvaneet poliittiset ja sääntelystä aiheutuvat riskit. Shanghaissa composite-indeksi oli vuoden lopussa 15 % ja Shenzhenissä 22 % vuoden alkua alemmalla tasolla. Hongkongin Hang Seng indeksi laski 18 %. Shanghain ja Shenzhenin pörssin suurimpien yritysten (CSI300) kurssit laskivat keskimäärin hieman vähemmän (-22 %) kuin Shenzhenin pörssiin listattujen kasvuyritysten (-29 %). Kiinan markkinakehitys oli sunnilleen samanlaista kuin kehittyvän Aasian pörsseissä keskimäärin (MSCI:n kehittyvän Aasian indeksi laski 23 %) ja jonkin verran koko maailman kehitystä heikompaa (FTSE:n koko maailman indeksi tippui 17 %).
Osakemarkkinaindeksit laskivat viime vuonna Manner-Kiinassa, Hongkongissa ja koko kehittyvässä Aasiassa
Lähteet: Macrobond ja BOFIT.
Tämän vuoden ensimmäisten viikkojen aikana osakekurssit Kiinassa ovat kääntyneet selvään nousuun sijoittajien odottaessa talouskasvun kiihtyvän Kiinan odottamattomasti luovuttua käytännössä kaikista koronarajoituksista. Samalla sääntelytoimenpiteitä ollaan höllentämässä talouden tukemiseksi, mikä on heijastunut myös osakemarkkinoille. Tammikuussa keskuspankin varapääjohtaja kertoi, että yli kaksi vuotta kestäneet internetyhtiöiden ankarat säätelytoimet aiotaan lopettaa. Niiden johdosta mm. Ant Groupin listautumisanti marraskuussa 2020 peruttiin viime hetkellä. Lisäksi osakemarkkinoiden valvontaviranomainen (CSRC) kertoi marraskuun lopulla luopuvansa yli kymmenen vuotta voimassa olleesta rajoituksesta rakennuttajien uuden rahoituksen hankkimiseksi osakemarkkinoilta. Osakkeiden liikkeeseen laskulla hankitut varat tulee käyttää tiettyyn tarkoitukseen, kuten velkojen takaisinmaksuun tai yrityskauppoihin. Näin rakennuttajilla on mahdollisuus hankkia uutta rahoitusta lisäämättä niiden velkaa. Rakennuttajien osakeannit kiellettiin vuonna 2010 asuntojen hintojennousun ja maankäyttöoikeuksilla spekuloinnin hillitsemiseksi. Riski kiinalaisyritysten poistamisesta amerikkalaispörsseistä on myös laantunut, kun Kiinan viranomaiset näyttävät suostuneen jakamaan yritysten tilinpäätöstietoja yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa (ks. Viikkokatsaus 52/2022). Yhdysvalloissa kiinalaisyritysten kurssit ovat nousseet lähes 20 % vuoden ensimmäisten kaupankäyntipäivien aikana (11.1. mennessä).
Viime vuonna Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä tehtiin yli 400 listautumisantia. Lisäksi reilu vuosi sitten lanseerattuun Pekingin pörssiin (ks. Viikkokatsaus 48/2021) listautui viime vuonna 80 yritystä. Pekingin pörssissä oli vuoden lopussa listattuna yhteensä 162 yritystä, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli 210 mrd. juania (30 mrd. USD). Verrattuna Shanghain pörssin 46 000 mrd. juanin (6 700 mrd. USD) tai Shenzhenin pörssin 32 000 juanin (4 700 mrd. USD) markkina-arvoon Pekingin pörssi on marginaalisen pieni. Sen kaupankäyntivolyymit ovat myös jääneet hyvin vaatimattomiksi. Kiina sääntelee yritysten listautumisia mm. tiettyjen sektorien tukemiseksi. Financial Times raportoi vastikään, että CSRC on kieltänyt tiettyjen toimialojen yritysten uudet listautumiset Shanghain ja Shenzhenin päälistoille. Näihin kuuluvat ruoka- ja juomaketjut, koulutusala, koronan ehkäisyyn liittyvät yritykset ja hautaustoimistot. Sitä vastoin rahoitusta halutaan ohjata tärkeinä pidetyille toimialoille, kuten korkeaan teknologiaan, ja yritysten taloudellisella asemalla on vähemmän merkitystä.
Ulkomaisten sijoittajien omistusten arvo Manner-Kiinan osake- ja velkakirjamarkkinoilla on laskenut
Hongkongin pörssin yhteistyöohjelmien kautta tehtyjen ulkomaisten sijoittajien osakeostojen arvo Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä vastasi viime vuonna suunnilleen osakemyyntien arvoa. Osakkeiden halpeneminen kuitenkin laski omistusten arvoa. Kiinan joukkovelkakirjamarkkinoilla ulkomaiset sijoittajat vähensivät viime vuonna omistuksiaan joka kuukausi helmikuusta lähtien. Valtion hallinnoiman China Central Depository & Clearingin mukaan tammi-marraskuussa ulkomaisten sijoittajien omistus Kiinan bondimarkkinoilla laski lähes 600 mrd. juania (147 mrd. USD) ja oli marraskuun lopussa 3 100 mrd. juania (430 mrd. USD). Keskuspankin tilastot ulkomaisesta omistuksesta osake- ja velkakirjamarkkinoilla on saatavilla syyskuun loppuun. Kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana ulkomaisen omistuksen arvo osakemarkkinoilla laski 187 mrd. dollaria ja bondimarkkinoilla 147 mrd. dollaria. Myös ulkomaisten sijoittajien omistusosuus on jonkin verran laskenut. Osuus osakemarkkinoilla on noin 4 % ja pankkien välisillä velkakirjamarkkinoilla noin 3 % markkinoiden arvosta. Kiinassa ulkomaiset sijoittajat sijoittavat lähes ainoastaan valtion- ja politiikkapankkien velkakirjoihin. Marraskuun lopussa 9 % valtion ja 3,5 % politiikkapankkien velkakirjoista oli ulkomaisten sijoittajien omistuksessa. Vuoden alusta astui voimaan uusi lainsäädäntö ulkomaiselle omistukselle Kiinan velkakirjamarkkinoilla, missä markkinoilla toimimista pyritään helpottamaan. Uusissa ohjeissa sallitaan mm. varojen siirto erityyppisten tilien välillä ja ulkomaisten sijoittajien osallistuminen valuuttajohdannaiskauppaan, mikä mahdollista sijoitusten suojaamisen valuuttakurssiriskeiltä.
Tammi-syyskuussa ulkomaisen omistuksen arvo Kiinan osake- ja bondimarkkinoilla laski dollareissa mitattuna neljänneksellä
Lähteet: Kiinan keskuspankki, CEIC ja BOFIT.