BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/47

Intian tavaratuonti Venäjältä on kasvanut tänä vuonna jyrkästi ja syyskuussa tuonnin arvo oli lähes viisinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Kun Intian vienti Venäjälle on samaan aikaan kehittynyt huomattavasti heikommin, on kaupasta tullut entistä alijäämäisempää Intialle. 

Tuonnin voimakkaan kasvun taustalla on ollut erityisesti raakaöljy. Alennushintaan myyty venäläinen öljy on korvannut Intian öljyntuontia etenkin Lähi-Idän maista. Intian öljyn tuonnin Venäjältä odotettiin hiipuvan jo alkusyksystä, kun laivauskustannusten nousu alkoi heikentää venäläisen öljyn houkuttelevuutta Intialle. G7-maiden hintakattojärjestelmä, jonka on määrä astua voimaan joulukuun alussa, voi vaikeuttaa venäläisen öljyn kuljetuksia Intiaan.

Intia on ilmoittanut, että se ei osallistu hintakattojärjestelmään ja aikoo jatkaa venäläisen öljyn tuontia. USA:n valtiovarainministeri Janet Yellen kommentoi marraskuussa Intian voivan vapaasti jatkaa öljyn ostoja Venäjältä hintakattojärjestelmän ulkopuolella, kunhan se ei käytä länsimaista rahoitusta, vakuutuksia tai merikuljetuksia.

Intia ja Venäjä keskustelivat kauppasuhteidensa tulevaisuudesta ulkoministeri Jaishankarin vierailulla Moskovassa marraskuun alussa. Intian ulkoministeri Jaishankar ja Venäjän ulkoministeri Lavrov totesivat olevansa tyytyväisiä keskinäisen kaupan kasvuun ja maiden pyrkivän kehittämään taloussuhteita edelleen pitkällä tähtäimellä. Kriittisiäkin äänenpainoja kuitenkin kuultiin, kun Jaishankar valitti Ukrainan sodasta ja kahdenvälisen kaupan kasvavasta alijäämästä.

 

Intian tavaratuonti Venäjältä on moninkertaistunut tänä vuonna202247_v4.png

Lähteet: Macrobond, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/46 Näytä viikkokatsaus 2022/48