BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/48
Viime viikonloppuna eri puolilla Kiinaa nähtiin mielenosoituksia, joiden alkusysäyksenä toimi torstaina Xinjiangin Ürümqissa tapahtunut asuinkerrostalon tulipalo. Koronarajoitukset hankaloittivat pelastustoimia ja tulipalossa kuoli 10 ihmistä. Mielenilmaukset itsessään ovat Kiinassa suhteellisen tavallisia. Tavallisesti taustalla oleva tyytymättömyys ei kuitenkaan koske laajaa ihmisjoukkoa, ja mieltä osoitetaan esimerkiksi maksamattomien palkkojen vuoksi. Siksi mielenosoitukset ovat tyypillisesti paikallisia ja Kiinan kokoisessa maassa pieniä.
Hongkongissa toimiva kansalaisjärjestö China Labour Bulletin on vuodesta 2011 lähtien pitänyt listaa erilaisista Kiinassa tehdyistä työtaistelutoimista. Niitä oli marraskuuhun 2022 mennessä lähes 15 000, joista mielenosoituksia lähes 9 500 ja lakkoja yli 3 100. Neljä viidestä mielenosoituksesta on kerännyt alle 100 henkilöä. Yli 10 000 hengen mielenosoituksia on CLB:n mukaan järjestetty Kiinassa vuodesta 2011 lähtien vain viisi kertaa. Niistä viimeisin oli opettajille parempia eläkkeitä vaatinut mielenosoitus Koillis-Kiinan Harbinissa vuonna 2018. Myös tämän vuoden työtaisteluihin liittyvistä 701 mielenosoituksesta valtaosassa oli alle 100 ihmistä. Yli 100 hengen mielenosoituksia on tänä vuonna ollut marraskuuhun mennessä 128, mutta niistä mikään ei ole saanut kokoon yli 1 000 henkeä.
Viime viikonlopun mielenosoitukset ovat monin tavoin epätavallisia. Lehtitietojen mukaan ne ovat saaneet yhteensä tuhansia ihmisiä kaduille ainakin 10 kaupungissa, mukaan lukien Pekingissä, Shanghaissa ja Guangzhoussa. Financial Timesin arvio osallistujien määrästä nousi kymmeniin tuhansiin. Myös opiskelijat ovat järjestäneet mielenosoituksia kampuksilla, mm. Tsinghuan yliopistossa Pekingissä. Ihmiset ovat osoittaneet mieltään nollakoronapolitiikan lisäksi nyt myös yleisesti Kiinan johtoa, sananvapauden tukahduttamista ja sensuuria vastaan. Symbolisena eleenä mielenosoittajat ovat kaupungeissa ja yliopistokampuksilla pidelleet käsissään tyhjiä valkoisia paperiarkkeja.
Kokoontumisia on alkuviikosta estetty lisäämällä poliisin läsnäoloa eri kaupungeissa, mutta keskiviikon vastaisena yönä ainakin Guangzhoussa yhteenotot yltyivät väkivaltaisiksi. Lehtitietojen mukaan viikonlopun protesteihin osallistuneita on myös jälkikäteen haettu kuulusteluihin. Kampuksilla opiskelijoita on koronatilanteen pahenemisen varjolla kehotettu matkustamaan kotiseuduilleen etäopiskelemaan. Esimerkiksi Tsinghuan yliopisto on järjestänyt opiskelijoilleen ilmaisia bussikuljetuksia, joilla heitä kyyditään suoraan Pekingin lento- ja juna-asemille.
Kiinan johto on käytännössä vierittänyt vastuun rajoitustoimien aiheuttamista haitoista paikallishallinnoille ja pyrkii rauhoittamaan mielenosoituksia myös tarttumalla osaan ihmisten koronapolitiikkaa koskevista huolista. Viime päivien tiedotteiden mukaan rajoitustoimet eivät jatkossa saa estää sairaskuljetuksia tai pelastustoimia, kiinteistä rakennukset sulkevista esteistä tulee luopua, vanhemman väestön rokotuskattavuutta tulee parantaa, ja sulkutoimien aikana ihmisten perustarpeista huolehtia aiempaa paremmin.
Työtaistelutoimiin liittyviä mielenosoituksia on Kiinassa tyypillisesti satoja vuodessa
Lähteet: China Labour Bulletin ja BOFIT.