BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/35

Venäjän BKT supistui Rosstatin alustavan arvion mukaan huhti-kesäkuussa 4 % vuotta aiemmasta. Alkuvuoden reippaan kasvun ansiosta BKT supistui vain 0,4 % vuotta aiemmasta koko ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Sekä kansainvälisten että venäläisten ennusteiden mukaan talouskehityksen odotetaan heikkenevän edelleen vuoden toisella puoliskolla.

Venäjän BKT-ennusteet ovat muuttuneet jonkin verran viime kuukausina etenkin talouskriisin ajoituksen osalta. Tälle vuodelle odotetaan nyt hieman aiempaa maltillisempaa pudotusta, mutta odotukset ensi vuodesta ovat synkentyneet. Useimmissa ennusteissa Venäjän BKT:n odotetaan supistuvan tänä vuonna 5–8 % ja ensi vuonna 2–4 %. BOFITin seuraava Venäjä-ennuste julkaistaan syyskuun lopulla.   

Venäjän vaihtotaseen odotetaan useimmissa ennusteissa säilyvän reilusti ylijäämäisenä niin tänä kuin ensi vuonnakin. Consensus Economicsin kyselyyn sisältyvien tuoreimpien arvioiden keskiarvo oli 196 mrd. dollaria tälle vuodelle ja 124 mrd. dollaria ensi vuodelle. Venäjän keskuspankki odottaa jopa 243 mrd. dollarin ylijäämää tälle vuodelle ja 125 mrd. dollaria ensi vuodelle. Tammi-heinäkuussa vaihtotaseen ylijäämä oli keskuspankin ennakkoarvion mukaan 167 mrd. dollaria.

Venäjän BKT-ennusteita vuosille 2022–2023

202235_v2.png


Näytä viikkokatsaus 2022/34 Näytä viikkokatsaus 2022/36