BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/32

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin viimeviikkoisen Taiwanin-vierailun jälkeen Kiina on ilmoittanut Taiwaniin ja Yhdysvaltoihin kohdistuvista toimista. Yhdysvaltojen osalta Kiina katkaisi kahdenväliset ilmastoneuvottelut ja säännöllisen viestinvaihdon sotavoimien välillä sekä keskeytti yhteistyön oikeudellisissa kysymyksissä, kuten laittomien maahanmuuttajien palauttamisessa. Lisäksi Kiina asetti useita taiwanilaisia elintarvikkeita tuontikieltoon ja katkaisi hiekan viennin Taiwanille. Toimien taloudellinen vaikutus jäänee rajalliseksi. Elintarvikkeet kattavat Taiwanin Kiinan-viennistä hyvin pienen osan. Taiwanin käyttämästä hiekasta (lähinnä rakentamiseen) vain pieni osa on tuotu manner-Kiinasta.

Kiinan kommunistisen puolueen tavoite on yhdistää Taiwan manner-Kiinaan. Keskiviikkona Peking julkaisi uuden kannanottolausunnon Taiwanin kysymyksestä. Viimeksi vastaava kannanotto julkaistiin vuonna 2000. Vaikka Peking pyrkii edelleen rauhanomaiseen yhdistämiseen, uudesta kannanotosta on poistettu lupaukset siitä, ettei Peking lähettäisi sotilashenkilökuntaa Taiwanille ja että Taiwanilla tulisi olemaan laaja autonomia yhdistymisen jälkeen.

Vaikka toistaiseksi jännitteiden kasvun taloudelliset vaikutukset ovat vähäiset, tilanteen eskaloitumisella nyt tai myöhemmin voisi olla merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen. Taiwanilaisyhtiöt, pääasiassa TSMC, tuottavat yli 60 % maailman kaikista mikrosiruista. Vaikka yhtiöiden kaikki tuotanto ei ole Taiwanilla, edelleen suuri osa maailman edistyneimmistä mikrosiruista tuotetaan saarella. Koska mikrosirut ovat keskeisiä komponentteja monissa tuotteissa, tuotannon häiriintyminen Taiwanilla vaikuttaisi suoraan ja laajasti kansainvälisiin tuotantoketjuihin. Länsimaat ovat pyrkineet houkuttelemaan mikrosirutuotantoa huoltovarmuuden parantamiseksi. TSMC on selvittänyt tehtaan rakentamista Saksaan, mutta ainakaan toistaiseksi hanke ei ole edennyt. Aiemmin kesällä TSMC sen sijaan aloitti uuden tehtaan rakennustyöt Arizonassa Yhdysvalloissa. Kuluvalla viikolla Yhdysvallat sinetöi kymmenien miljardien tuet mikrosirujen valmistajille. Tuensaannin yhtenä ehtona on, ettei yhtiö lisää edistyneimpien mikrosirujen valmistusta Kiinassa.

Taloudellisesti Taiwanin kytkös manner-Kiinaan on varsin tiivis. Viime vuonna Taiwanin tavaraviennistä lähes 30 % suuntautui manner-Kiinaan. Viennistä yli 60 % oli mikrosiruja. Myös Hongkongin osuus viennistä on suuri (14 %). Osa siitä saatetaan jälleenviedä manner-Kiinaan. Tavaratuonnista reilu 20 % tuli manner-Kiinasta. Lisäksi taiwanilaisyhtiöillä on runsaasti valmistusta mantereella. Esimerkiksi taiwanilainen Foxconn on Kiinan suurin yksityisen sektorin työllistäjä.

Taiwanin tavaraviennistä suuri osa suuntautui Manner-Kiinaan vuonna 2021.
202232_c1.png
Lähteet: Taiwanin tulli ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/31 Näytä viikkokatsaus 2022/33