BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/32

Juan on vahvistunut euroon nähden huomattavasti kahden viime vuoden aikana ja trendi on jatkunut myös tänä kesänä. Heinäkuun alussa yhdellä eurolla sai 6,7 juania. Edellisen kerran juanin eurokurssi oli näin vahva vuonna 2015, jolloin kurssi kävi noin 6,5:n tasolla.

Yhdysvaltain dollariin nähden juan ei ole vahvistunut toukokuun alun heikentymisen jälkeen. Vuoden 2020 lopusta tämän vuoden toukokuuhun asti juanin dollarikurssi oli 6,3–6,5, mutta touko-heinäkuussa se on ollut 6,7–6,8. Juanin dollarikurssi on kuitenkin edelleen vahvempi kuin vuosina 2019–2020.

Juanin kurssi sekä dollariin että euroon nähden on ollut heinäkuussa lähes samalla tasolla. Euro heikkeni heinäkuussa pariteettiin eli yhtäsuuruuteen dollarin kanssa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002.

Juan on vahvistunut viime viikkoina myös Kiinan tärkeimpien kauppakumppanien valuutoilla painotetulla CFETS-indeksillä mitattuna. Dollarilla ja eurolla on indeksissä suurimmat painot.

Juanin vahvistuessa euroon nähden euromaista tuotavat tuotteet tulevat edullisemmiksi kiinalaisille kuluttajille, mutta Europpaan tuotavat kiinalaistuotteet kallistuvat. Se voi haitata Kiinan vientiteollisuutta, joka on kärsinyt myös koronaviruksesta. Dollari on kuitenkin Kiinalle ulkomaankaupan kannalta euroa tärkeämpi valuutta.

Juan on vahvistunut viime kuukausina suhteessa euroon, mutta ei dollariin.202232_c2.png
Lähteet: Macrobond, CFETS ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/31 Näytä viikkokatsaus 2022/33