BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/23

Tullin ennakkotietojen mukaan Suomen tavaravienti Venäjälle supistui huhtikuussa 58 % vuotta aiemmasta. Vienti on supistunut kysynnän vähentymisen, EU:n asettamien vientirajoitusten sekä yritysten omien päätösten vuoksi. Viennin pudotus oli hyvin laaja-alaista ja vienti supistui huhtikuussa kymmeniä prosentteja lähes kaikissa tavararyhmissä, esim. koneiden ja laitteiden viennin arvo väheni 83 % ja sähkölaitteiden viennin arvo 91 % vuotta aiemmasta. Poikkeuksena oli kuparikivi, jonka vienti kasvoi ja samalla sen osuus viennistä nousi lähes 60 prosenttiin. Tavaraviennin arvo oli huhtikuussa 140 milj. euroa. Edellisen kerran viennin arvo on ollut näin pieni vuoden 2000 alussa.

Suomen tavaratuonnin arvo Venäjältä kasvoi vielä huhtikuussa 3 % vuotta aiemmasta ja oli 530 milj. euroa. Kasvua veti lähinnä raaka-aineiden hintojen nousu. Nikkelin tuonti Venäjältä kasvoi myös määrällä mitattuna. Venäläinen nikkeliyhtiö Norilsk Nickel omistaa tuotantolaitoksen Suomessa. Monien keskeisten tavaroiden tuonti Venäjältä Suomeen on kuitenkin jo tyrehtynyt. Raakapuun tuonti loppui maaliskuussa. Raakaöljyn tuonti hiipui maalis-huhtikuussa voimakkaasti ja Tullin mukaan raakaöljyä ei tuotu Venäjältä enää lainkaan toukokuussa. Lisäksi mm. maakaasun putkituonti ja sähkön tuonti ovat loppuneet hiljattain. Kivihiilen tuonti loppuu viimeistään EU:n tuontikiellon astuessa voimaan elokuun alussa.

EU-maiden yhteenlaskettu tavaravienti Venäjälle supistui maaliskuussa 52 % vuotta aiemmasta. Sitä vastoin EU-maiden yhteenlasketun tavaratuonnin arvo Venäjältä jopa kaksinkertaistui vuotta aiemmasta vielä maaliskuussa korkeiden raaka-ainehintojen vetämänä.

Suomen tavaravienti Venäjälle supistui huhtikuussa 2000-luvun pohjalukemiin

202223_v4.png

Lähteet: Tulli, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/22 Näytä viikkokatsaus 2022/24