BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/23

Venäjän keskuspankki laski ylimääräisessä kokouksessaan 26.5. avainkorkoa kolmella prosenttiyksiköllä. Uusi avainkorko on 11 %. Koronlasku oli kolmas peräkkäinen ja avainkorkoa on nyt laskettu yhteensä 9 prosenttiyksiköllä huhtikuun alun jälkeen. Ohjeistuksessaan keskuspankki piti mahdollisena koronlaskujen jatkumista seuraavissa kokouksissa. Seuraava korkokokous on 10.6.

Keskuspankin mukaan kotitalouksien ja yritysten inflaatio-odotusten alentuminen ja ruplan vahvistuminen ovat hellittäneet inflaatiopaineita. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa ruplan kurssi romahti, mutta pääomaliikkeiden rajoitusten ja vaihtotaseen ylijäämän seurauksena kurssi on vahvistunut jo yli sotaa edeltäneen tason. Hintojen nousua on hidastanut myös pankkitalletusten kasvu ja luototuksen kasvun hidastuminen.

Kuluttajahinnat nousivat Venäjällä toukokuussa 17 % vuotta aiemmasta, mutta inflaatio on hidastunut viime viikkoina. Elintarvikkeiden hinnat nousivat 20 %, muiden tavaroiden 19 % ja palveluiden 10 % vuotta aiemmasta. Vuoden alkuun verrattuna kuluttajahinnat olivat 12 % korkeammalla tasolla. Keskuspankin ennusteen mukaan vuosi-inflaatio hidastuu 5—7 prosenttiin vuonna 2023 ja palaa keskuspankin tavoittelemalle 4 prosentin tasolle vuonna 2024. 

Venäjän keskuspankki laski jälleen avainkorkoa

202223_v2.png

Lähteet: Macrobond, Venäjän keskuspankki, Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/22 Näytä viikkokatsaus 2022/24