BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/22

Koronatartuntojen määrä on selvästi vähentynyt Kiinassa. Viime päivinä tartuntamäärät ovat viranomaisten mukaan olleet samalla tasolla kuin helmikuun alussa, eli ennen tuoreimman korona-aallon alkua. Tilanteen helpottaessa koronarajoitteita on kevennetty ympäri Kiinaa, kuten Shanghaissa. Joillakin alueilla on toisaalta jouduttu tiukentamaan rajoitteita, kuten Pekingin liepeillä sijaitsevassa Langfangissa. Korona ja koronarajoitukset iskivät talouteen voimakkaasti huhtikuussa (BOFIT Viikkokatsaus 20/2022) ja tällä viikolla julkaistut ostopäällikköindeksit viittaavat yritysten tilanteen pysyneen heikkona toukokuussa.

Heikko talouskehitys herättää huolta Kiinan johdossa, sillä tälle vuodelle asetettu noin 5,5 prosentin kasvutavoite vaikuttaa vähintään vaikealta saavuttaa. Pääministeri Li Keqiang piti viime viikolla etätilaisuuden yli sadalle tuhannelle paikallispäättäjälle ja vaati heiltä toimia talouden supistumisen välttämiseksi vuoden toisella neljänneksellä. Tilaisuuteen osallistuivat myös muut ministeritason talouspäättäjät.

Viime viikolla hallitus esitteli myös uusia talouden tukitoimia. Veronpalautuksia lisätään, helpotuksia yritysten sosiaaliturvamaksuihin jatketaan vuoden loppuun ja niiden piiriin otetaan uusia toimialoja, autokaupan verotukseen tehdään kevennyksiä ja lentoyhtiöille, matkailutoimialalle sekä maanviljelijöille annetaan tukea. Myös infrastruktuurihankkeita lisätään. Alueita on patistettu laittamaan hankkeita vauhdilla käyntiin ja rahoittamaan ne laskemalla liikkeelle koko vuodelle tarkoitettu erikoisvelkakirjojen kiintiö kesäkuun loppuun mennessä. Pk-yritysten rahoituksen saatavuutta pyritään jälleen parantamaan ja niille aiotaan tarjota laajasti erilaisia tukia, kuten vuokrahelpotuksia ja alennuksia sähkömaksuihin. Lisäksi valtionyhtiöitä kehotettiin maksamaan laskunsa pk-yrityksille ajallaan. Toimien lista on pitkä, mutta on epäselvää, mitkä toimet ovat oikeasti uusia päätöksiä. Joidenkin arvioiden mukaan tukitoimet vastaisivat noin 1,7 % BKT:stä.

Omia tukitoimiaan on esitellyt myös Shanghai, jossa yksi painopisteistä on kiinteistörakentamisen vauhdittaminen ja kevennykset asunnonostajille. Tietyillä toimialoilla yritykset voivat saada tukea, jos ne eivät irtisano työntekijöitä tai palkkaavat yli 3 kk työttömänä olleita tai vastavalmistuneita. Lisäksi tukea tarjotaan pk-yrityksille sekä kotitalouksille kodinkoneiden, laitteiden ja autojen ostoon.

Näyttää siltä, että elvytysvastuu jää taas pitkälti paikallishallintojen harteille. Vaikka suurilla ja rikkailla kaupungeilla kuten Shanghailla on varaa elvyttää, osalla paikallishallinnoista on jo ennestään paljon velkaa. Se voi rajata niiden elvytysmahdollisuuksia. Keskushallinto lupasikin noin 60 mrd. dollaria ylimääräisiä tulonsiirtoja alueille elvytysmenojen kattamiseksi. Alueiden menot ovat myös lisääntymässä, kun koronatestauksen ja -rokotteiden kustannukset on siirretty nyt täysin alueiden vastuulle. Aiemmin monet alueet käyttivät työnantajien ja -tekijöiden kartuttaman sairausvakuutusrahaston varoja testauksen maksamiseksi. Joidenkin kiinalaisarvioiden mukaan koronatesteihin on käytetty tammi-huhtikuussa yli 20 mrd. dollaria, josta valtaosa on maksettu sairausvakuutusvaroista. Finanssiministeriö on vaatinut paikallishallintoja laittamaan sivuun riittävästi rahaa, jotta laajaa koronatestausta ja -rokottamista voidaan tehdä jatkossakin.

Kiinan ostopäällikköindeksit viittaavat yritysten tilanteen pysyneen heikkona toukokuussa

202222_k1.png

Lähteet: Markit, CFLP, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/21 Näytä viikkokatsaus 2022/23