BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/24

Maalis-huhtikuussa käyttöön otettujen tiukkojen koronarajoitusten myötä Kiina sai toukokuun aikana painettua koronatartuntojen määrät vähäisiksi. Koronarajoitteita purettiin laajasti. Viimeisen viikon aikana tartunnat ovat jälleen lisääntyneet etenkin Pekingissä. Myös Shanghaissa todettiin jälleen uusia tartuntoja ja viime viikonloppuna viranomaiset määräsivät lähes kaikki kaupungin asukkaat koronatestiin. Niin kuin moni asiantuntija on epäillyt, Kiinan tiukka koronastrategia näyttää toimivan huonosti herkästi tarttuvaa omikron-virusmuunnosta vastaan.

Tiukat koronarajoitukset vaikuttavat yrityksiin laajasti. Tilastoviraston mukaan tappiota tekevien yritysten määrä oli maaliskuussa samaa tasoa kuin alkuvuonna 2020 ja huhtikuussa määrä pysyi erittäin korkeana. Tappioiden yhteenlaskettu määrä oli tammi-huhtikuussa hieman suurempi kuin samaan aikaan 2020. Tänä vuonna suuret yritykset näyttävät pärjänneen pieniä paremmin. Toimialoista etenkin raaka-ainetuotannolla on mennyt suhteellisen hyvin, kun raaka-aineiden hinnat ovat korkealla. Sen sijaan pk-yritysten tilanne on huolestuttavampi. Pekingin yliopiston ja teknologiayhtiö Ant Financialin kiinalaisyrityksille tekemässä kyselyssä pienyritysten voittomarginaali oli 1,6 % ensimmäisellä neljänneksellä eli selvästi pienempi kuin aiemmin. Lähes 40 % pienyrityksistä kertoi kassavarojen riittävän alle kuukaudeksi, kun osuus vuotta aiemmin oli 30 %. Monet suuret yritykset näyttävät viivyttävän maksuja alihankkijoilleen puskureiden ylläpitämiseksi. Pk-yrityksiä on pyritty auttamaan myöntämällä helpotuksia veroihin ja muihin maksuihin sekä patistamalla valtionyhtiöitä nopeuttamaan maksujaan ja liikepankkeja lisäämään lainanantoa.

Koronarajoitukset ovat iskeneet myös ulkomaisten yritysten toimintaan. Amerikkalaisen ja EU-kauppakamarin sekä suomalaisen kauppayhdistyksen Kiinassa toimiville yrityksille huhti-toukokuussa tekemissä kyselyissä on sama vire. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet kaikkiin yrityksiin, valtaosalla on katkoksia tuotantoketjuissa, koko vuoden liikevaihto pienenee, kannattavuus heikkenee ja investointeja on lykätty. Eurooppalaisista yrityksistä yli 20 % harkitsi suunniteltujen investointiensa siirtämistä Kiinasta muihin maihin tiukkojen koronatoimien vuoksi. Lähes kaikki yritykset toivovat viranomaisilta muutoksia koronapolitiikkaan kuten laajempia kotikaranteenimahdollisuuksia, ulkomaisten mRNA-rokotteiden käyttöönottoa ja rokotekattavuuden parantamista. Myös pitkään jatkuneet matkustusrajoitukset vaikeuttavat ulkomaalaisten yhtiöiden toimintaa.


Näytä viikkokatsaus 2022/23 Näytä viikkokatsaus 2022/25