BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/17

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet länsimaiden pakotteet uhkasivat aiheuttaa voimakkaan talletuspaon Venäjällä. Markkinoiden rauhoittamiseksi keskuspankki nosti merkittävästi ohjauskoroaan, rajoitti pääomaliikkeitä, sulki arvopaperipörssin liki kuukaudeksi, tarjosi pankeille ylimääräistä likviditeettiä ja ilmoitti mm. vakavaraisuussäädösten tilapäisestä höllentämisestä pankkien tukemiseksi. Näiden hyvin voimakkaiden toimien ansiosta rahoitusmarkkinoiden tilanne on maaliskuun aikana selvästi tasaantunut.

Helmi-maaliskuulta julkaistut tilastotiedot pankkisektorilta ovat merkittävästi aiempaa suppeampia. Niiden mukaan helmikuussa kotitalouksien pankkitalletukset supistuivat ennätykselliset 3,5 % edelliskuukauteen verrattuna, mutta maaliskuussa supistuminen tasaantui. Maaliskuun lopulla kotitalouksien pankkitalletukset olivat liki kuun alun tasolla. Ruplamääräisiä talletuksia houkutteli talletuskorkojen nousu ja muiden sijoituskohteiden puute. Kotitalouksien talletuskanta oli maaliskuun lopussa 6,4 % pienempi kuin vuoden alussa.

Yritysten talletuskanta on säilynyt helmi-maaliskuun liki muuttumattomana. Etenkin yritystalletuksissa näkyi siirtyminen valuuttamääräisistä ruplamääräisiin talletuksiin. Muutosta vauhditti vientitulojen pakollinen muuttaminen rupliksi. Vientihintojen nousun vauhdittama budjettitulojen kasvu taas heijastui julkisen sektorin pankkitalletusten voimakkaana kasvuna maaliskuussa.

Korkotason nousu ja yleinen epävarmuus heijastuivat pankkien antolainaukseen. Yrityslainakanta ei juuri muuttunut maaliskuussa, mutta keskuspankin arvion mukaan uusia luottoja myönnettiin noin kolmannes vähemmän. Myös uusia kulutusluottoja arvioidaan myönnetyn noin kolmannes vähemmän kuin tammikuussa. Lukuisat valtion korkotukiohjelmat sekä lainojen lyhennysvapaat ovat osaltaan tukeneet yritys- ja asuntolainotuksen jatkumista. Viime vuoden eritäin nopean kasvun ansiosta (Viikkokatsaus 7/2022) lainakannan vuosikasvu jatkui tammi-maaliskuussa nopeana.

Taulukko: Pankkisektorin keskeisiä tunnuslukuja alkuvuonna 2022

202217_v2.png

Lähteet: Venäjän keskuspankki ja BOFIT. Luvut sisältävät lainat ja talletukset kaikissa valuutoissa. *helmikuu ** tieto yhdistelty eri lähteistä.


Näytä viikkokatsaus 2022/16 Näytä viikkokatsaus 2022/18