BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/16

Kiina alkoi talven aikana lisätä talouden elvytystään. Sen vauhdittamana BKT:n reaalikasvu kiihtyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kiinan tilastoviraston mukaan 4,8 prosenttiin vuotta aiemmasta, kun kasvu oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 4,0 %. Myös Suomen Pankissa tehdyt vaihtoehtoiset laskelmat viittaavat BKT:n kasvun kiihtyneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta kasvuvauhdin olevan selvästi virallista lukemaa hitaampaa.

Kuukausitilastoista voidaan päätellä, että vuoden ensimmäinen neljännes oli kaksijakoinen. Tammi-helmikuussa talous kasvoi varsin vahvasti, kun taas maaliskuussa kasvu hidastui selvästi koronavirustartuntojen nopean kasvun ja viruksen leviämisen estämiseksi ympäri Kiinaa tehtyjen rajoitustoimien vuoksi. Vähittäiskauppa supistui maaliskuussa reaalisesti arviolta 6 % vuotta aiemmasta, kun kasvu oli ollut 5 % tammi-helmikuussa. Teollisuustuotannon kasvu hidastui tammi-helmikuun 7,5 prosentista 5 prosenttiin, ja ulkomaisten yhtiöiden tuotanto supistui maaliskuussa. Lisäksi investointien kasvu hidastui maaliskuussa. Kyselyihin perustuva työttömyysaste nousi lähelle 6 prosenttia maaliskuussa eli lähes yhtä korkeaksi kuin alkuvuonna 2020. Kiinteistösektorilla rakennusaloitusten ja kiinteistömyynnin alamäki jyrkkeni maaliskuussa selvästi, kun molemmat supistuivat noin 20 % vuotta aiemmasta. Jo ennestään velkojensa kanssa vaikeuksissa olevat rakentajat joutuvat entistäkin ahtaammalle.

Koronan ja tiukkojen koronarajoitusten vuoksi talouden supistumisen odotetaan jyrkkenevän huhtikuussa. Samalla kasvuennusteita on laskettu viime viikkoina. Valtaosa ennustajista odottaa BKT:n kasvun jäävän virallista 5,5 prosentin kasvutavoitetta hitaammaksi tänä vuonna. Esimerkiksi IMF julkaisi kuluvalla viikolla uuden maailmantalouden ennusteensa ja se odottaa Kiinan kasvun jäävän 4,4 prosenttiin tänä vuonna ja 5,1 prosenttiin ensi vuonna.

Suomen Pankissa tehdyt vaihtoehtoiset laskelmat viittaavat BKT:n kasvun jääneen virallista lukemaa hitaammaksi

202216_k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, Macrobond ja Suomen Pankin laskelmat.


Näytä viikkokatsaus 2022/15 Näytä viikkokatsaus 2022/17