BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/17
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seuranneet talouspakotteet heijastuivat Venäjän rahoitusmarkkinoille välittömästi. Maaliskuussa vaikutukset ovat alkaneet näkyä myös reaalitaloudessa, vaikka kehitys on ollut vielä vaihtelevaa eri toimialoilla.
Kulutuksessa on nähty jälleen varautumispiikki, kuten Venäjällä yleensä ennen talouskriisejä. Vähittäiskauppa kasvoi maaliskuussa vielä 2 % vuotta aiemmasta elintarvikemyynnin vetämänä. Samalla monien elintarvikkeiden, kuten kasviöljyjen ja sokerin, varastot hupenivat poikkeuksellisen pieniksi. Muissa tavaroissa myynnin kasvupiikki nähtiin pääosin jo helmikuussa ja maaliskuussa niiden myynti kääntyi laskuun. Etenkin uusien autojen kauppa supistui voimakkaasti, peräti 63 % vuotta aiemmasta. Uusia autoja on myyty vähemmän vain koronakriisin syvimmässä vaiheessa keväällä 2020. Poikkeuksena muiden tavaroiden osalta oli verkkokauppa, jonka myynti kasvoi maaliskuussa 1,5-kertaiseksi vuotta aiempaan verrattuna. Samalla verkkokaupan osuus koko vähittäiskaupan myynnistä nousi 8 prosenttiin.
Kulutuspiikki on osaltaan kiihdyttänyt inflaatiota. Maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat 17 % vuotta aiemmasta. Nopea inflaatio on jo alkanut nakertaa myös kotitalouksien ostovoimaa. Venäläisten kotitalouksien keskimääräiset käytettävissä olevat reaalitulot ovat alkuvuonna kääntyneet jälleen laskuun. Tammi-maaliskuussa reaalitulot supistuivat runsaalla prosentilla. Keskimääräinen eläke oli maaliskuussa reaalisesti 8 % pienempi kuin vuotta aiemmin, vaikka eläkkeitä korotettiin helmikuun alussa. Heikkenevä tulokehitys vähentää myös kulutuskysyntää tulevina kuukausina.
Teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa 3 % vuotta aiemmasta, mutta myös teollisuuden kehitys on ollut kaksijakoista. Kaivannaisteollisuuden tuotanto kasvoi maaliskuussa. Finanssiministeri Anton Siluanov kuitenkin arvioi hiljattain, että Venäjän öljyntuotanto saattaa supistua tänä vuonna 17 %, jos länsimaat kieltäytyvät ostamasta venäläistä öljyä. Koronakriisin aikana vuonna 2020 Venäjän öljyntuotanto supistui 9 %. Jalostusteollisuuden kehitys on heikentynyt koko alkuvuoden ja maaliskuussa tuotannon luisu jyrkkeni edelleen. Jalostusteollisuus on kärsinyt tuontikomponenttien puutteesta. Autoteollisuuden tuotanto putosi maaliskuussa lähes puoleen vuodentakaisesta tasostaan.
Pakotteiden vaikutus on näkynyt voimakkaimmin lentoliikenteessä. Ilmakuljetusten määrä supistui maaliskuussa yli 80 % vuotta aiemmasta. Kokonaisuudessaan kuljetusten määrä kuitenkin kasvoi 3,5 %.
Venäjän talouskehityksen odotetaan heikkenevän huomattavasti tulevina kuukausina. Tuoreimmissa ennusteissa Venäjän BKT:n arvioidaan tänä vuonna supistuvan 8,5–15 %. Monet ennustajat odottavat talouden supistumisen jatkuvan myös ensi vuonna. Riski vielä odotettua synkemmästäkin kehityksestä on suuri Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman valtavan epävarmuuden vuoksi.
Venäjällä muiden tavaroiden kuin elintarvikkeiden myynti väheni maaliskuussa
Lähteet: CEIC, Rosstat, Association of European Businesses, BOFIT.