BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/15

EU:n 8.4. hyväksytty viides pakotepaketti sisälsi valikoiman useita erilaisia rajoittavia toimia. Kivihiilen ja muiden kiinteiden polttoaineiden tuonti Venäjältä kielletään elokuusta 2022 lähtien. Uudet pakotteet rajoittavat myös monien muiden tavaroiden tuontia, mm. puu- ja paperitavaroiden, lannoitteiden sekä autonrenkaiden. Kiellettyjen tavaroiden yhteenlaskettu Venäjän-tuonnin arvo EU-maihin on ollut 13,5 mrd. euroa. EU on jo aiemmin kieltänyt tiettyjen rauta- ja terästavaroiden tuonnin Venäjältä. EU:n tähän mennessä ilmoittamat tuontikiellot koskevat yhteensä noin 4 % Venäjän koko viennistä.  

EU päätti kiristää myös Venäjään kohdistuvia vientirajoituksia. Uudet pakotteet kieltävät mm. tiettyjen elektroniikkatuotteiden, ohjelmistojen, koneiden ja kuljetusvälineiden viennin Venäjälle. Lisäksi EU kielsi venäläisten alusten pääsyn EU-maissa sijaitseviin satamiin sekä venäläiset ja valkovenäläiset maantiekuljetukset EU:n alueella. Kieltoihin liittyy kuitenkin poikkeuksia mm. energian, lääkkeiden sekä maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden osalta. 

EU laajensi myös rahoitussektoriin liittyviä pakotteitaan. Täysi liiketoimikielto asetettiin neljälle suurelle venäläispankille (VTB, Novikombank, Sovkombank ja Otkrytie). Pankit oli jo aiemmin poistettu SWIFT-järjestelmästä, mutta nyt myös mm. niiden EU-maissa olevat varat jäädytetään.  

EU otti käyttöön myös erilaisia lisätoimia, joilla tilkitään mahdollisuuksia kiertää aiempia pakotteita. Lisäksi monia uusia henkilöitä ja heidän perheenjäseniään asetettiin pakotteiden alaiseksi. EU:n Venäjä-pakotelistalla on nyt yhteensä 1091 henkilöä ja 80 organisaatiota.

USA:n tuoreimmassa 6.4. julkaistussa pakotepaketissa kielletään kaikki liiketoimet Venäjän suurimman valtio-omisteisen pankin, Sberbankin, ja suurimman yksityisomisteisen pankin eli Alfan kanssa. Uudet pakotteet kieltävät myös kaikki uudet investoinnit Venäjälle, kun aiemmin investoinnit oli kielletty vain energiasektorille. Lisäksi USA laajensi pakotteitaan koskemaan lukuisia uusia henkilöitä, kuten Venäjän turvallisuusneuvoston jäseniä. Myös monet muut maat, kuten Australia ja Japani, ovat laajentaneet omia Venäjään kohdistuvia talouspakotteitaan myös viime viikkoina.


Näytä viikkokatsaus 2022/14 Näytä viikkokatsaus 2022/16