BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/15

Venäjän keskuspankin aiempaa huomattavasti suppeammin raportoitujen alustavien maksutasetietojen mukaan Venäjän tavara- ja palveluviennin arvo oli tammi-maaliskuussa 157 mrd. dollaria eli 50 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Vientituloja on paisuttanut öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen ripeä nousu. Pakotteet eivät ainakaan toistaiseksi rajoita Venäjän vientiä merkittävästi, sillä ne kohdistuvat vain muutamaan prosenttiin Venäjän viennistä. Tavara- ja palvelutuonnin arvo oli 90 mrd. dollaria eli 14 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Kasvu lienee ajoittunut lähinnä alkuvuoteen, sillä ennakoivat indikaattorit viittaavat Venäjän tuonnin supistuneen maaliskuussa voimakkaasti. 

Vientitulojen reipas kasvu yhdistettynä tuonnin vaimeampaan kehitykseen nostivat Venäjän vaihtotaseen ylijäämän historiallisiin huippulukemiinsa tammi-maaliskuussa. Ylijäämää kertyi 58 mrd. dollaria. Viimeisen neljän vuosineljänneksen yhteenlasketun ylijäämän arvo oli noin 10 % Venäjän viime vuoden BKT:hen suhteutettuna.

Toisaalta pääomaa on virrannut runsaasti ulos Venäjältä. Yksityisen sektorin nettopääomavirta oli 64 mrd. dollaria negatiivinen tammi-maaliskuussa. Käytännössä suurin osa pääoman ulosvirtauksesta tapahtui jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, sillä maaliskuussa pääomaliikkeitä rajoitettiin Venäjällä voimakkaasti. Edellisen kerran pääoman ulosvirtaus on ollut yhtä mittavaa vuoden 2014 lopulla.   

Venäjän vaihtotaseen ylijäämä oli tammi-maaliskuussa historiallisen suuri, mutta pääomaa virtasi ulos runsaasti

202215_v2.png

Lähteet: Venäjän keskuspankki, CEIC, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/14 Näytä viikkokatsaus 2022/16