BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/13

Keskuspankki piti kokouksessaan 18.3. avainkoron ennallaan. Keskuspankki nosti ohjauskoron 9,5 prosentista 20 prosenttiin helmikuun lopussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan hillitäkseen ruplan romahdusta ja talletuspakoa pankeista. Ohjauskoron noston jälkeen venäläispankit ovat nostaneet ruplatileille maksettuja talletuskorkoja, mikä on hillinnyt venäläisten talletusten nostoa ja käteisen hamstrausta. Pääjohtaja Nabiullinan mukaan koronnosto oli väliaikainen toimenpide tilanteen vakauttamiseksi ja korkoa aiotaan laskea tilanteen tasaannuttua.  

Inflaatio on kiihtynyt Venäjällä voimakkaasti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Talousministeriön arvion mukaan kuluttajahinnat nousivat maaliskuun alussa jo 14,5 % vuotta aiemmasta. Keskuspankki arvioi inflaation pysyvän aiemmin odotettua nopeampana tänä ja ensi vuonna. Pääjohtaja Nabiullina kuitenkin korosti, että hintojen sääntelyä tulee välttää. Hän totesi, että se hidastaisi talouden sopeutumista uuteen tilanteeseen ja johtaisi ennen pitkää pienempään ja laadultaan heikompaan tarjontaan. Keskuspankki odottaa Venäjän BKT:n supistuvan seuraavien vuosineljännesten aikana, mutta se ei vielä julkistanut tarkempaa arviota talouden notkahduksen syvyydestä tänä vuonna.

Pääjohtaja Nabiullina ilmoitti myös, että keskuspankki ostaa tilapäisesti valtion velkakirjoja Moskovan pörssistä kaupankäynnin avauduttua markkinoiden likviditeetin turvaamiseksi ja volatiliteetin hillitsemiseksi. Velkakirjat on määrä myydä rahoitusmarkkinoiden tilanteen vakautuessa.   

Presidentti Putin on myös esittänyt Elvira Nabiullinaa uudelle viisivuotiskaudelle Venäjän keskuspankin johtoon. Duuman odotetaan vahvistavan Nabiullinan nimityksen lähiaikoina. Nabiullina aloitti keskuspankin pääjohtajana vuonna 2013.

Venäjän keskuspankin ohjauskorko historiallisella ennätystasolla

202213_v4.png

Lähteet: Macrobond, Venäjän keskuspankki, Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/12 Näytä viikkokatsaus 2022/14