BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/12

Tilastoviraston mukaan teollisuustuotanto kasvoi reaalisesti tammi-helmikuussa 7,5 % viime vuoden vastaavasta ajasta. Kasvu oli selvästi nopeampaa kuin viime vuoden lopulla. Vähittäiskaupan reaalikasvu kiihtyi myös selvästi viime vuoden loppuun verrattuna ja oli tammi-helmikuussa vajaa 5 % vuodentakaisesta. Silti vähittäiskaupan kasvu oli jonkin verran koronapandemiaa edeltänyttä aikaa hitaampaa.

Kiinteistösektorin ongelmat jatkuvat yksityisten isojen rakennusyhtiöiden rahoitustilanteen pysyessä vaikeana. Uudet rakennusaloitukset ovat supistuneet vuotta aiempaan verrattuna viime keväästä lähtien. Tammi-helmikuussa uutta kiinteistöpinta-alaa alettiin rakentaa 12 % viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän. Monet alueet ovat viime kuukausina helpottaneet asunnonostoa mm. laskemalla vaadittua käteisrahaosuutta ja kehottamalla pankkeja asuntolainoitukseen. Silti kiinteistömyynnit supistuivat tammi-helmikuussa 10 % vuodentakaisesta.

Investointikehitystä ei virallisista tilastoista enää pysty uskottavasti seuraamaan. Kiinan tilastovirasto raportoi investointien nimelliskasvun yltäneen tammi-helmikuussa 12 prosenttiin vuodentakaisesta ja rakentamisen supistumisesta huolimatta myös kiinteistösektorin investointien kasvaneen 5 %. Reaalikasvua ei pysty arvioimaan, sillä investointien hintaindeksien julkaisu on lopetettu. Tilastovirasto julkaisee myös kausitasoittamiaan kuukausikasvulukuja, mutta ne eivät ole lainkaan linjassa vuosikasvulukujen kanssa. Esimerkiksi viime vuonna kuukausikasvusta laskettu nimellisten investointien taso oli noin 15 % vuotta 2019 pienempi, mutta vuosikasvulukujen mukaan 8 % suurempi.

Vaikka tammi-helmikuun talouskehitys oli suhteellisen pirteää, epävarmuus on sen jälkeen kasvanut Ukrainan sodan myötä sekä koronavirustartuntojen levittyä nopeasti Kiinassa. Pörssikurssit tippuivat jyrkästi maaliskuun alkuviikkoina, mutta palautuivat ainakin osittain sen jälkeen, kun varapääministeri Liu He vakuutti, että talouspolitiikalla tullaan tukemaan taloutta ja markkinoita. Liu peräänkuulutti myös rakennuttajien riskien vähentämistä.

Viimeisen parin viikon aikana Kiinassa on raportoitu keskimäärin parisen tuhatta uutta koronatartuntaa päivittäin, mikä maan tiukan rajoituspolitiikan vallitessa on huomattavasti. Usea iso kaupunki (kuten Shenzhen) on asettanut koko kaupungin kattavia liikkumisrajoituksia ja monet muut (kuten Shanghai) lisänneet alueellisia rajoituksia. Rajoitustoimet vähentävät palveluiden kysyntää ja ovat aiheuttaneet ajoittaisia tuotantokatkoksia myös kansainvälisille suuryrityksille.

Teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan kasvu oli suhteellisen pirteää tammi-helmikuussa, mutta asuntokauppa supistuu

202212_k1.png

Lähteet: NBS, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/11 Näytä viikkokatsaus 2022/13