BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/13

Venäjän aloittaman sodan seurauksena kuluttajahinnat ovat lähteneet Venäjällä voimakkaaseen nousuun. Tuontihinnat ovat nousseet nopeasti ruplan merkittävän heikentymisen takia. Monien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet myös kotitalouksien rynnättyä hankkimaan niitä pelätessään tuotteiden mahdollista loppumista kaupoista. Hyvin harvat kuluttajatuotteet ovat kuitenkaan suoraan erilaisten pakotteiden alaisia.

Viime viikolla kuluttajahinnat olivat 8,9 % korkeammalla kuin tämän vuoden alussa. Eri tuotteiden ja tuoteryhmien hintakehityksessä on kuitenkin hyvin suuria eroja. Joidenkin elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet erittäin paljon: esim. sokerin (46 % vuoden alusta), porkkanoiden (42 %), tomaattien (56 %), sipulin (43 %), kaalin (64 %) ja banaanien (54 %). Vaikka osa hintojen noususta onkin kausiluonteista, ei talvi selitä läheskään kaikkea. Myös monien kestokulutustavaroiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti, vaikka niitä valmistetaan Venäjälläkin. Televisioiden hinnat ovat nousseet 31 % vuoden alusta, henkilöautojen 21‒29 % ja älypuhelimien 17 %. Toisaalta monien hallinnollisesti säänneltyjen hintojen – kuten lämmityksen, julkisen liikenteen ja kotitalouksien käyttämän kaasun – muutokset ovat olleet hyvin pieniä.

Venäjän keskuspankin maaliskuun alussa tekemän yrityskyselyn mukaan yritysten lähikuukausien inflaatio-odotuksia kuvaava indikaattori oli korkeimmillaan koko sen vuodesta 2002 alkaneen julkaisuhistorian aikana. Keskuspankin maaliskuun toisella viikolla keräämien talousennusteiden mukaan inflaatio olisi tänä vuonna 20 %. Consensus Economics -tutkimuslaitoksen mukaan vuosi-inflaatio olisi joulukuussa 2022 vielä noin 22 %.

Monien elintarvikkeiden hinta on Venäjällä noussut viime viikkoina hyvin voimakkaasti

202213_v3.png

Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2022/12 Näytä viikkokatsaus 2022/14