BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/13

Keskuspankki päätti (19.3.) nostaa avainkorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Uusi avainkorko 0n 4,5 %.  Markkina-analyytikot olivat pääosin odottaneet ohjauskoron pysyvän ennallaan. Avainkorkoa nostettiin edellisen kerran joulukuussa 2018.

Keskuspankki perusteli päätöstään lähinnä inflaation kiihtymisellä keskuspankin ennustetta nopeammin. Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 5,2 % ja helmikuussa 5,7 % vuotta aiemmasta. Viime vuonna tuottajahinnat laskivat Venäjällä selvästi, mutta tämän vuoden alussa niiden vuosimuutos oli jo varsin korkea: tammikuussa 7,2 % ja helmikuussa 9,8 %.

Inflaatiota on kiihdyttänyt mm. koronakriisistä johtuvat tarjontahäiriöt taloudessa ja elintarvikkeiden hintojen nousu (BOFIT Viikkokatsaus 11/2021). Inflaatiota on lisäksi voimistanut keskuspankin mukaan kotimaisen kysynnän ennakoitua nopeampi elpyminen koronakriisistä. Kotitalouksien ja yritysten inflaatio-odotukset ovat myös edelleen koholla.

Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullinan mukaan keskuspankki aloittaa nyt asteittaisen siirtymisen elvyttävästä neutraaliin (avainkorko 5–6 %) rahapolitiikkaan. Ohjeistuksessaan keskuspankki pitikin ohjauskoron nostoa mahdollisena seuraavissa korkokokouksissa. Keskuspankki uskoo saavuttavansa vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla inflaatiotavoitteensa, joka on lähellä neljää prosenttia oleva kuluttajahintojen nousu.

Venäjän kuluttajahintainflaatio nousussa ja avainkorkoa nostettiin

202113_v1.png

Lähteet: Venäjän keskuspankki, Rosstat, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/12 Näytä viikkokatsaus 2021/14