BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/12

Kiinan keskuspankki PBoC ja valuuttahallinto SAFE tiedottivat maaliskuun puolivälissä käynnistävänsä kokeilun, jossa kymmenen suuryrityksen rajat ylittävään rahaliikenteeseen tehdään helpotuksia. Yritykset voivat mm. vaihtaa valuuttaa vapaasti kiintiön puitteissa ja konserneilta nykyisin vaaditut erilliset juan- ja valuuttatilit yhdistetään. Valitut yritykset toimivat Pekingissä tai Shenzhenissä ja niiden joukossa on ainakin öljy-yhtiö Shell ja useita suuria kiinalaisia valtionyhtiöitä.

Helmikuussa SAFE kertoi tutkivansa mahdollisuutta helpottaa kotitalouksien arvopaperisijoituksia ulkomaille, joita rajoitetaan tällä hetkellä tiukasti. SAFEn selvittämässä vaihtoehdossa kiinalaiset voisivat käyttää 50 000 dollarin vuosittaisen valuutan ostokiintiönsä ulkomaisiin arvopaperisijoituksiin. Tämän lisäksi viranomaiset ovat väläytelleet avaavansa kiinalaisten mahdollisuuksia sijoittaa joukkovelkakirjoihin Hongkongissa (Bond Connect). Nykyisellään Kiinan portfoliosijoitusten kanta on kokonaisuudessaan samaa luokkaa kuin esimerkiksi Ruotsilla, eli maan kokoon nähden hyvin pieni.

Avaukset ovat tärkeitä liikkeitä pääomaliikkeiden vapauttamiseksi. Kun viime vuosina pääomarajoitteita on purettu pääasiassa Kiinaan suuntautuvalta pääomaliikkeeltä, nyt rajoitusten keventäminen kohdistuu enemmänkin Kiinasta poispäin suuntautuvaan pääomaliikkeeseen. Osaltaan avausten tekemistä on helpottanut juanin kurssin selvä vahvistuminen viime kesän jälkeen ja odotukset sen jatkumisesta.

Juanin kurssi on vahvistunut dollariin ja euroon nähden. Myös reaalinen kauppapainotettu kurssi (REER) on vahvistunut.

202112_k3.png

Lähteet: Kiinan keskuspankki, BIS, Reuters ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/11 Näytä viikkokatsaus 2021/13