BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/12

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan tapasivat Kiinan ulkoministeri Wang Yin ja johtava diplomaatti Yang Jiechin Alaskassa 18–19.3. Kyseessä oli maiden ensimmäinen korkean tason tapaaminen Joe Bidenin presidenttikaudella. Ensimmäinen kokouspäivä alkoi osapuolten heitellessä toisilleen julkisesti hyvinkin karkeita syytöksiä. Toisen päivän päättyessä kokouksen koettiin julkisissa ulostuloissa kuitenkin olleen hyödyllinen.

Osapuolet löysivät yhteisiä intressejä mm. ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta ja tietyistä kolmansista maista, kuten Afganistanista, Iranista ja Pohjois-Koreasta. Eniten kiistoja aiheuttavat asiakohdat taas liittyivät Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin Xinjiangissa, kiristyvään otteeseen Hongkongista sekä Taiwanin painostukseen. Kokous päättyi odotetusti ilman julkilausumaa tai päätöksiä.

Kauppasodan aikana asetetut lisätullit ja helmikuussa 2020 voimaan tullut ensimmäisen vaiheen kauppasopimus ovat edelleen molemmin puolin voimassa, ja Yhdysvaltain uusi hallinto on toistellut tekevänsä kaikkensa amerikkalaisten yritysten ja työpaikkojen puolesta. PIIE:n ylläpitämän seurantasivuston mukaan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksessa sovituista tuonninlisäyksistä toteutettiin Kiinassa viime vuonna lopulta alle 60 %.

Yhtenä vastauksena Yhdysvaltojen Kiinan-vastaisiin toimiin Kiina on väläytellyt jälleen ajatusta harvinaisten maametallien tuotannon ja viennin rajoittamisesta. Tietyt maametallit ovat elintärkeitä esimerkiksi Yhdysvaltain puolustusalan yhtiöille hävittäjien valmistuksessa ja laajalti myös mm. auto- ja teknologiatuotannossa. Kiinan osuus maailman harvinaisten maametallien tuotannosta oli vuonna 2020 lähes 60 %, seuraavaksi suurimman tuottajamaan Yhdysvaltojen jäädessä 16 prosenttiin. Tämä osuus kuitenkin kasvoi muutamalla prosenttiyksiköllä vuodesta 2019, koska Yhdysvallat kasvatti kotimaista tuotantoaan vuoden aikana yli 35 %. Kotimaisen tuotannon kasvaessa tuonti vastaavasti supistui yli 30 % edellisvuodesta 110 miljoonaan dollariin. Kiinan osuus Yhdysvaltojen harvinaisten maametallien tuonnista oli 80 %.

Valtaosa maailman harvinaisista maametalleista tuotetaan Kiinassa

202112_k2.png

Lähteet: U.S. Geological Survey ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/11 Näytä viikkokatsaus 2021/13