BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/12

Euroopan unioni asetti maanantaina ensimmäiset Kiinan-vastaiset pakotteensa Xinjiangissa tapahtuvien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Pakotelistalla on neljä Xinjiangin virkamiestä sekä Xinjiangin tuotanto- ja rakennusyhtiön yleisen turvallisuuden virasto. Matkustuskieltojen lisäksi pakotelistalla olevien varat jäädytetään. Yhteisrintamaan liittyivät myös Britannia, Yhdysvallat ja Kanada, jotka kaikki asettivat omia pakotteitaan uiguurien sorron vuoksi. Lisäksi Australia ja Uusi-Seelanti julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa kiiteltiin EU:n, Yhdysvaltojen, Britannian ja Kanadan maanantaina tekemiä toimia.

Kiina nokitti välittömästi takaisin omilla vastapakotteillaan. Kiinan maanantaina julkaisemalla pakotelistalla on Euroopan parlamentin jäseniä, diplomaatteja ja asiantuntijayhteisöjä mm. Saksassa ja Tanskassa. Listalle joutuneille asetettiin matkustuskiellot Manner-Kiinan lisäksi Hongkongiin ja Macaoon ja kiellettiin yhteydenpito Kiinaan. EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli kiirehti toteamaan, että Kiinan asettamilla vastapakotteilla tulee olemaan omat seurauksensa. On selvää, että EU:n ja Kiinan välisen investointisopimuksen viimeistely tulee vähintäänkin pitkittymään.

Kiinan vastaiset pakotteet olivat EU:lle ja Britannialle ensimmäiset yli 30 vuoteen, jolloin asevienti Kiinaan kiellettiin Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien vuoksi vuonna 1989. Yhdysvaltojen ensimmäiset pakotteet Xinjiangin ihmisoikeusrikkomusten vuoksi asetettiin jo viime vuoden heinäkuussa. Samana vuonna Yhdysvallat asetti useita kiinalaisia virkamiehiä pakotelistalle myös Hongkongin demokratiatilanteen vuoksi.


Näytä viikkokatsaus 2021/11 Näytä viikkokatsaus 2021/13