BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/47

Edellisellä neljänneksellä BKT:n vuosimuutos oli peräti −8,0 % koronaepidemian ja -rajoitusten runnellessa taloutta. Sinänsä Venäjän talous on kärsinyt tähän mennessä vähemmän koronaepidemian vaikutuksista kuin useimmat muut Euroopan maat. Esimerkiksi euroalueen bruttokansantuote supistui toisella neljänneksellä lähes 15 %, kun taas kolmannella neljänneksellä vuosimuutos oli −4,4 %. Ison-Britannian BKT kutistui toisella neljänneksellä lähes 22 %. Venäjän taloutta on osaltaan suojannut sen rakenne; esimerkiksi palveluiden ja etenkin matkailun osuus tuotannosta ja työllisyydestä on Venäjällä pienempi kuin monissa muissa maissa.

Kolmannella neljänneksellä tuotannon supistuminen oli edellistä neljännestä vähäisempää kaikilla aloilla. Tehdasteollisuus väheni vain 0,4 % vuotta aiemmasta, ja tukkukauppa jopa kasvoi 1,1 %. Palvelut supistuivat lähes 20 %, mutta toisella neljänneksellä niiden vuosimuutos oli peräti −36 %.

Lokakuussa teollisuustuotannon vuosimuutos oli −6 %, eli tuotanto supistui enemmän kuin syyskuussa, jolloin vuosimuutos oli alle 4 %. Kausitasoitettu teollisuustuotanto oli lokakuussa syyskuun tasolla kasvettuaan edellisten neljän kuukauden ajan. Teollisuustuotannon taso on nyt noin 6 % viime vuoden lopun alapuolella.

Tehdasteollisuudessa lokakuun vuosimuutos oli hieman yli −4 %, mm. lääketeollisuuden tuotannon palautuessa normaalille tasolleen. Kaivannaisteollisuuden tuotanto supistui lähes 9 % vuoden takaa öljyntuotannon rajoitusten jatkuessa. Näyttää selvältä, että koronatapausten määrän kasvu heikentää nyt ja tulevina kuukausina Venäjän talouden elpymistä.

Venäjän bruttokansantuote supistunut tänä vuonna monia muita Euroopan maita vähemmän

202047_v1.png

Lähteet: Maiden tilastoviranomaiset, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/46 Näytä viikkokatsaus 2020/48