BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/33

Ennakkotietojen mukaan Venäjän BKT supistui huhti-kesäkuussa reaalisesti 8,5 % vuotta aiemmasta. Pudotus oli hieman useimpien ennustajien odotuksia pienempi ja maltillisempi kuin vuonna 2009 kansainvälisen finanssikriisin aikana. Supistumisen taustalla näyttää olleen etenkin kulutuksen voimakas vähentyminen koronapandemian hillitsemiseksi asetettujen tiukkojen rajoitustoimien vuoksi, jotka jatkuivat osin kesäkuulle saakka. Kulutusta on vähentänyt myös heikentynyt tulokehitys ja työttömyyden kasvu.   

Huhti-kesäkuun BKT:n pudotus oli Venäjällä hieman pienempi kuin Yhdysvalloissa tai euroalueella ja niissä BKT kääntyi laskuun jo alkuvuodesta. Kiinassa taas talouden voimakkain supistuminen nähtiin jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja virallisten tilastojen mukaan Kiinan BKT kääntyi reippaaseen kasvuun huhti-kesäkuussa.

Venäjän osalta ennakoivat indikaattorit viittaavat vahvaan elpymiseen kesällä, mutta joitain hiipumisen merkkejäkin on jo ollut ilmassa. Useimmissa ennusteissa Venäjän BKT:n odotetaan supistuvan tänä vuonna 5–8 % ja kasvavan ensi vuonna 3–4 %.      

Venäjän BKT supistui hieman vähemmän kuin Yhdysvalloissa ja euroalueella huhti-kesäkuussa

202033_v1.png

Lähteet: Macrobond, Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/32 Näytä viikkokatsaus 2020/34