BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/33

Presidentti Putinin heinäkuun lopussa hyväksymän lain mukaan hallitus voi jatkossa määritellä julkisen sektorin ja valtionyhtiöiden hankintoihin kotimaista alkuperää olevien tavaroiden vähimmäisosuuden. Kotimaisuusvaatimuksista on Venäjällä keskusteltu jo pitkään osana tuonninkorvauspolitiikkaa ja nyt hyväksytty laki laajentaa mahdollisuuksia kotimaisen tuotannon suosimiseen. Julkisisissa hankinnoissa tuonti on tosin kielletty kokonaan useiden tavaroiden osalta jo aiemmassa lainsäädännössä ja kotimaiset tuotteet nauttivat etuuksia jo entuudestaan myös valtionyhtiöiden hankinnoissa.    

Toistaiseksi on epäselvää, mille aloille ja kuinka suuria kotimaisten tuotteiden kiintiöitä hallitus tulee määräämään. Kiintiöehdotuksen taustalla olleen varapääministeri Juri Borisovin mukaan kotimaisten tavaroiden osuus julkisen sektorin ja valtionyhtiöiden hankinnoista on nyt noin kolmannes. Valtionomisteisen monialajätti Rostechin pääjohtaja Sergei Tshemezov on arvioinut, että valtionyhtiöiden korkean teknologian hankinnoissa kotimaisten tuotteiden osuus on vain 3–5 %. Viime vuonna julkisen sektorin ja valtionyhtiöiden hankintojen kokonaisarvo oli noin 30 000 mrd. ruplaa (400 mrd. euroa), mikä vastasi lähes 30 % BKT:stä.

Kotimaisen tuotannon kiintiöiden on arvioitu tähtäävän etenkin elektroniikkateollisuuden ja IT-sektorin tukemiseen. Se on yksi aloista, joissa Venäjällä on laajimmat ja kunnianhimoisimmat tuonninkorvaustavoitteet ja teollisuusministeriö on viime vuosina laatinut aktiivisesti erilaisia ehdotuksia niiden tukemiseksi. Esillä on tänä keväänä ollut myös lakiehdotus, jonka mukaan ns. kriittistä informaatioinfrastruktuuria hallinnoivissa organisaatioissa (mm. valtionhallinto, rahoitussektori ja energiateollisuus) pitäisi siirtyä käyttämään kotimaisia ohjelmistoja ensi vuoden alusta lähtien ja kotimaisia laitteita vuoden 2022 alusta lähtien. Ainakin rahoitussektorin yritykset ovat vaatineet vähintään pidentämään siirtymäaikaa. IT-sektorin tukemiseksi päätettiin hiljattain myös myöntää alan yrityksille huojennuksia veroista ja sosiaalimaksuista.


Näytä viikkokatsaus 2020/32 Näytä viikkokatsaus 2020/34