BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/32

Kiinassa asuntokauppa seisahtui käytännössä kokonaan tammi-helmikuun vaihteessa koronaepidemian ja sen leviämisen estämiseksi tehtyjen toimien vuoksi. Kauppa on kuitenkin toipunut varsin nopeasti, ja touko-kesäkuussa tilastoviraston mukaan Kiinassa on myyty asuntoja pinta-alalla mitattuna 6 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia asuntolainoja on myös myönnetty poikkeuksellisen paljon, keskuspankin mukaan touko-kesäkuussa 15 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös asuntorakentaminen on piristynyt ja kesäkuussa aloitettiin rakentaa uusia asuntoja neliöillä mitattuna 10 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Aluekohtaiset erot asuntomarkkinoilla ovat kuitenkin suuria. Koronaepidemian syntymailla Hubein maakunnassa touko-kesäkuussa myytiin kolmasosa vähemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin ja Pekingissäkin viidesosa vähemmän. Sen sijaan Länsi-Kiinan maakunnissa asuntoja on myyty kymmeniä prosentteja enemmän kuin vuotta aiemmin, ja Shanghaissa ja sen lähimaakunnissa kauppa on kasvanut noin 20 % vuotta aiemmasta. Myös Pekingiä ympäröivässä Hebein maakunnassa on asuntokauppa käynyt vilkkaana.

Tilastoviraston mukaan asuntojen neliöhinnat ovat nousseet keskimäärin 5 % vuotta aiemmasta. Hintakehitys on vaihdellut suuresti kaupunkien välillä, mikä on ollut tavallista aiempinakin vuosina. Nopeimmin (15 % vuotta aiemmasta) hinnat ovat nousseet Hongkongin pohjoispuolella sijaitsevassa Shenzhenissä ja Pekingin itäpuolella olevassa Tangshanissa. Asuntobuumia hillitäkseen Shenzhen päätti jo kiristää kiinteistön ostamiseen tarvittavaa lupia.

Tulotasoon suhteutettuna asuntojen hinnat ovat Kiinassa nousseet erittäin korkeiksi. Korkeista hinnoista, mahdollisesta kuplasta ja korjausliikkeestä hinnoissa on oltu huolissaan Kiinan johtoa myöten. Tämä näkyi myös koronakriisissä käyttöön otetuissa elvytystoimissa, joista asuntojen ostamiseen liittyvät helpotukset (esim. käsirahaosuuden pienentäminen) puuttuivat lähes kokonaan, vaikka asuntojen rakentaminen on talouden kannalta tärkeä sektori. Kesän aikana Kiinan johdosta on taas toisteltu, että asunnot ovat asumista eivätkä spekulointia varten.

Asuntojen hinnat ovat hyvin korkeat Kiinassa suhteutettuna tulotasoon

202032_k1.png

Lähteet: Numbeo, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/31 Näytä viikkokatsaus 2020/33