BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/30

Kiinan tullin mukaan tavaratuonnin dollariarvo kasvoi kesäkuussa 3 % viime vuodesta, ja tavaravientikin ylsi kasvun puolelle (0,5 %). Alkuvuoteen verrattuna ulkomaankauppaluvut piristyivät huomattavasti, mikä heijastelee Kiinan ja maailmantalouden yleistä vakautumista koronashokin jäljiltä. Tammi-kesäkuussa Kiinan vienti ja tuonti supistuivat kumpikin 6 prosenttia vuoden takaisesta.

Kiinan vienti väheni rajuimmin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mutta toisella neljänneksellä vienti oli jo viime vuoden lukemissa. Sen sijaan tuonti supistui 9 % toisen neljänneksen aikana viime vuodesta, mikä selittyy pitkälti raaka-aineiden alhaisilla hinnoilla. Raakaöljyn hinta on noussut pahimmasta aallonpohjastaan, mikä osaltaan kasvatti Kiinan kesäkuun tuonnin arvoa. Raaka-aineita tuotiin kuitenkin jo toukokuussa määrällisesti enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesäkuussa erityisesti raakaöljyn, rautamalmin ja kuparin tuontimäärät kasvoivat viime vuoteen verrattuna, mihin osasyy lienee Kiinan infrapainotteinen elvytys.

Kiinan ulkomaankauppa kasvoi kesäkuussa useimpien maiden kanssa alkuvuoteen verrattuna. Sen sijaan viime vuoden lukuihin verrattaessa alueellinen kehitys on epätasaista. Kesäkuun vientiluvut olivat melko samanlaiset kuin vuotta aiemmin, mutta tuontiluvuissa vaihtelua on enemmän. Kiinan tuonti Afrikasta laski yhä (-36 % vuoden takaisesta), kun taas tuonti Aasiasta kasvoi (ASEAN 17 %, Japani ja Etelä-Korea 9 %). Kiinan kauppa Aasian kanssa oli tammi-kesäkuussa melko samalla tasolla kuin viime vuonna. Sen sijaan kauppa Yhdysvaltojen kanssa on vähentynyt: puolen vuoden aikana Kiinan tavaratuonti supistui 4 % ja vienti 11 % vuotta aiemmasta.

Tuonti EU:sta (brexit-korjattu) kasvoi kesäkuussa noin prosentin viime vuodesta, mutta puolen vuoden tarkastelujaksolla tuonti supistui 10 % vuotta aiemmasta. Kiinan vienti EU:hun kasvoi toisella neljänneksellä 12 % vuoden takaiseen verrattuna, minkä seurauksena vienti oli puolen vuoden osalta samalla tasolla kuin viime vuonna.

Kiinan ulkomaankauppa on pärjännyt koko alkuvuoden ajan odotuksia paremmin. Kolmannen neljänneksen kehitys riippuu pitkälti Kiinan ja muun maailman yleisestä koronavirus- ja talouskehityksestä.

Kiinan raaka-aineiden tuontimäärät kasvoivat touko-kesäkuussa

202030_k3.png

Lähteet: Kiinan tulli, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/29 Näytä viikkokatsaus 2020/31