BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/28

Helmijoensuiston (Greater Bay Area) kehityssuunnitelman tavoitteena on integroida Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueet ja yhdeksän Guangdongin maakunnassa Manner-Kiinan puolella sijaitsevaa kaupunkia yhdeksi talousalueeksi (Viikkokatsaus 34/2018). Käytännössä se tapahtuu esimerkiksi sääntely-yhteistyötä lisäämällä ja alueen sisäistä liikkuvuutta parantavilla infrahankkeilla.

Viime aikoina ilmoitettujen toimien taustalla on Kiinan halu houkutella varallisuutta ja työvoimaa etenkin Hongkongista mantereelle. Kesäkuun lopussa kerrottiin uusista rahoitusmarkkinatoimista, joiden avulla helpotetaan esimerkiksi omaisuudenhoitopalveluiden tarjoamista erityishallintoalueiden ja mantereen välillä. Yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, mutta käytännössä se tapahtuisi samaan tapaan kuin osake- ja velkakirjamarkkinoiden yhteistyöohjelmat Manner-Kiinan ja Hongkongin välillä. Lisäksi heinäkuusta alkaen Guangdongin alueen huippuosaajat voivat hakea tietyin edellytyksin verotukia, jotka tasaavat veroeroa mantereen ja erityishallintoalueiden välillä. Samaan aikaan astui voimaan Hongkongin turvallisuuslaki, jonka katsotaan heikentävän merkittävästi alueen autonomiaa.

Helmijoensuiston infrahankkeista kunnianhimoisimpia on ollut Hongkongin, Macaon ja Zhuhain yhdistävä 55 kilometriä pitkä silta, joka avattiin lokakuussa 2018. Ensimmäisen vuoden aikana sillan liikennemäärä jäi kuitenkin odotuksia alhaisemmaksi. Rakenteilla on myös Shenzhenistä Zhongshaniin vievä 24 kilometrin mittainen silta, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2024.

Guangdongin maakunta on kehittynyt muutamassa vuosikymmenessä yhdeksi Kiinan tärkeimmistä talousalueista. Erityisesti Shenzhenistä on kehkeytynyt maan teknologiakeskus. Maakunnan suurimpien kaupunkien, Shenzhenin ja Guangzhoun, bruttokansantuotteet Yhdysvaltojen dollareissa mitattuna ovat nousseet 2000-luvun aikana samalle tasolle Hongkongin kanssa. Vaikka Guangdongin henkeä kohden mitattu BKT (13 700 USD v. 2019) on Kiinan keskitasoa (10 300 USD) korkeampi, jää se selvästi Hongkongin elintasosta, jossa BKT henkeä kohden on lähes nelinkertainen (48 800 USD).

Helmijoensuiston kehityssuunnitelma julkaistiin helmikuussa 2019, ja se linkittyy osaksi Kiinan kansallista kaupungistumissuunnitelmaa. Kansallisena tavoitteena on tiivistää kaupunkikeskittymien yhteistyötä ja luoda niistä elinvoimaisia suurtalousalueita. Suurimmat odotukset on ladattu Helmijoensuiston lisäksi Pekingin ja Shanghain ympärille keskittyviin suunnitelmiin.

Shenzhenin ja Guangzhoun talouskasvu on ollut nopeaa

202028_k3.png

Lähde: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/27 Näytä viikkokatsaus 2020/29