BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/04

Kiina ja Yhdysvallat allekirjoittivat keskiviikkona 15.1. Washingtonissa ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen, joka astuu voimaan viimeistään 30 päivän kuluttua allekirjoituksesta. Sopimuksen keskiössä on Kiinan tuonnin lisääminen Yhdysvalloista. Muu sisältö vastaa pitkälti Kiinan jo aiemmin tekemiä tai ilmoittamia uudistuksia. Näihin lukeutuvat markkinoiden avaaminen amerikkalaisille yrityksille sekä tekijänoikeussuojan vahvistaminen. Vaikeat keskeiset kysymykset, kuten Kiinan valtiontuet, teollisuuspolitiikka ja kyberkysymykset, jäivät kokonaan sopimuksen ulkopuolelle.

Sopimuksen mukaan Kiina lupautui ostamaan vuosina 2020 ja 2021 Yhdysvalloista valikoituja tuotteita ja palveluita yhteensä vähintään 200 mrd. dollarin arvosta sen päälle, mitä se osti niitä vuonna 2017 ennen kauppasodan puhkeamista (135 mrd. dollaria yhdysvaltalaistilastoissa). Sopimuksessa mukana olevat tuoteryhmät kattoivat vuonna 2017 noin 60 % Yhdysvaltojen tavaraviennistä Kiinaan ja käytännössä koko palveluviennin.

Sovitut Kiinan ostot Yhdysvalloista ovat merkittäviä. Kiinan koko tavaratuonti oli viime vuonna noin 2 100 mrd. dollaria, josta 122 mrd. tuotiin Yhdysvalloista. Kiinan pitää ostaa tänä vuonna sopimuksessa määriteltyjä maataloustuotteita arviolta 130 % enemmän kuin vuonna 2019, energiaa 550 % enemmän, valmistettuja tavaroita lähes 70 % enemmän ja palveluitakin 20 % enemmän. Monien arvioiden mukaan sopimus on maiden WTO-sitoumusten vastainen ja sen arvellaan vääristävän markkinoita. Tuoreen Kielin maailmantalouden instituutin julkaiseman arvion mukaan kauppasopimuksen kiintiöostot Yhdysvalloista vähentävät EU:n vientiä Kiinaan yli 10 mrd. dollarilla ja muun maailman 50 mrd. dollarilla vuonna 2021.

Sopimukseen kirjatut vaatimukset Yhdysvalloille ovat vähäisiä. Symbolisena eleenä ennen sopimuksen allekirjoittamista Yhdysvallat luopui syyttämästä Kiinaa valuuttamanipulaattoriksi. Lisäksi se luopui joulukuulle 2019 suunnitelluista lisätullien asettamisesta ja puolittaa syyskuussa 2019 asetetut 15 prosentin tullit.

Maat päättivät myös korkean tason tapaamisista, joissa käsitellään sopimuksen toimeenpanoa ja ongelmia. Monet epäilevät kiistojen kärjistyvän vielä uudestaan, sillä sopimuksessa ei käytännössä puututa juuri lainkaan Kiinan kiistanalaisiin toimintatapoihin. Presidentti Trumpin mukaan toisen vaiheen neuvottelut tullaan käynnistämään pian.

Yhdysvaltojen kauppasopimuksen alaisten tuotteiden vienti Kiinaan ja sopimuksessa määritellyt vähimmäisvientitasot 2020 ja 2021

Lähteet: US Census Bureau, ensimmäisen vaiheen kauppasopimus ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/03 Näytä viikkokatsaus 2020/05