BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/45

Kausitasoitettu BKT laski ennakkoarvion mukaan heinä-syyskuussa 3,2 % edellisestä neljänneksestä. Kun kvartaalikasvu oli myös toisella neljänneksellä negatiivinen (-0,5 %) on Hongkong teknisesti taantumassa. Vuodentakaisesta BKT laski kolmannella neljänneksellä 2,9 %. Viime vuonna alueen talous kasvoi 3 %.

Hongkongin talouskehitys on herkkä turismiviroille, kaupalle ja rahoitukselle, sillä 55 prosenttia alueen taloudesta muodostuu neljästä toimialasta: rahoituspalveluista, kaupankäynnistä ja logistiikasta, turismista sekä asiantuntijapalveluista. Demokratiamielenosoitukset ovat vaikuttaneet voimakkaasti alueen turismiin, josta noin 80 % tulee Manner-Kiinasta. Vuodentakaiseen verrattuna turismivirta kääntyi laskuun heinäkuussa ja romahti elo-syyskuussa. Mannekiinalaisten saapuvien turistien määrä laski elo- ja syyskuussa noin 40 % ja muualta saapuvien turistien määrä lähes 30 %. Matkailijamäärän tippuminen on näkynyt vähittäiskaupassa.

Kiinan talouskavun hidastuminen on myös tärkeä tekijä erityishallintoalueen vaikeuksille, sillä noin puolet alueen tavarakaupasta käydään Manner-Kiinan kanssa.  Elo-syyskuussa Hongkongin tuonnin määrä oli reilut 10 % ja viennin määrä 7 % vuodentakaista pienempi.

Rahoituspalvelujen tuottaminen Kiinassa toimiville ulkomaisille yrityksille sekä kansainvälistyville kiinalaisyrityksille on keskeinen osa alueen taloutta. Lisäksi mannerkiinalaiset ovat sijoittaneet mm. kiinteistöihin. Tällä hetkellä merkkejä laajasta pääomapaosta alueelta ei kuitenkaan ole.

Markitin ostopäällikköindeksi on romahtanut kesäkuun 48 indeksipisteestä lokakuun 39:ään.

Hongkongin talousindikaattoreita

Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2019/44 Näytä viikkokatsaus 2019/46