BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/44

Kiinan tilastoviraston (NBS) 70 kaupungin otoksen perusteella vanhojen asuntojen keskihinnat olivat syyskuussa 5 % ja uusien asuntojen hinnat 9 % korkeammat kuin vuosi sitten. NBS:n tilastojen mukaan hintakehitys on parin vuoden ajan ollut tasaista ja erot eri kaupunkien välillä muutaman prosentin laskusta vajaan 20 prosentin nousuun. Muiden tietojen pohjalta hintojen muutokset ja alueelliset erot hintakehityksessä ovat paljon suurempia.

Kiinteistösektorilla toimivan SouFunin 31 kaupungin otoksessa uusien ja vanhojen asuntojen keskihinta nousi syyskuussa 11 % vuodentakaista korkeammalle. Myös erot kaupunkien välillä olivat NBS:n ilmoittamia suuremmat, kun hintamuutokset vaihtelivat 10 prosentin laskusta kymmenien prosenttien nousuun monessa kaupungissa. Hinnat laskivat elokuusta 9 kaupungissa 31 kaupungin otoksessa, kun tällaisia kaupunkeja oli heinä-elokuussa parikymmentä.

SouFunin mukaan syyskuussa Pekingissä neliöhinnat olivat keskimäärin 14 %, Shanghaissa 10 %, Guangzhoussa 12 % ja Shenzhenissä 6 % vuodentakaista korkeammat. Näiden kaupunkien keskineliöhinnat vaihtelivat Shenzhenin 57 500 juanin (7 300 euroa) ja Guangzhoun 29 200 juanin (3 700 euroa) välillä. Koko 31 kaupungin otoksen keskihinta oli 18 300 juania (2 300 euroa). Kiinassa asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin kuuluvat maailman korkeimpiin.

Asuntorakentamisella on keskeinen merkitys koko kansantaloudelle. Vaikka lattiapinta-alalla mitaten uusia asuntokohteita aloitettiin heinä-syykuussa 6 % enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten, on aloitusten määrän kasvuvauhti hiipunut. Vuosi sitten kolmannella neljänneksellä uusia kohteita aloitettiin 27 % edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän. Tonttimaata rakennusyritykset ovat tämän vuoden aikana hankkineet huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten.

Asuntojen keskineliöhinta ja niiden kaupunkien lukumäärä, joissa hinnat laskivat ed. kuukaudesta (31 kaupungin otos)

Lähde: SouFun-CREIS, Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2019/43 Näytä viikkokatsaus 2019/45