BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/44

IMF:n lokakuisen kansainvälisen rahoitusmarkkinajulkaisun (Global Financial Stability Review) mukaan rahoitusolot ovat pysyneet Kiinassa suhteellisen vakaana, mutta rahoitussektorin riskit ovat edelleen hyvin suuret. Huolet koskevat lähes kaikkia toimijoita: pankkeja, muita rahoitusalan toimijoita, yrityssektoria ja kotitalouksia.

Tällä kertaa IMF käsitteli erityisesti riskejä yrityssektorilla, jolle valtaosa velasta on Kiinassa keskittynyt ja jonka lainanhoitokykyyn liittyy epävarmuutta. IMF arvioi, että sellaisten yritysten, joiden liiketulos on korkomenoja pienempi, velka on noin 35 % BKT:stä. Tällaisen velan määrä nousisi vauhdilla 70 prosenttiin BKT:stä, jos talouskasvu hidastuisi nopeasti ja rahoitusolot kiristyisivät. Kun yritysten tulovirta ei riitä hoitamaan edes korkomenoja, lainanhoito-ongelmat voivat heijastua nopeasti pankkisektorin tilaan.

IMF nostaa esille myös viime kesänä tehdyt kolmen pankin (Baoshang, Jinzhou ja Hengfeng) tervehdyttämisoperaatiot, jotka korostavat pienten ja keskisuurten pankkien ongelmia. IMF:n mukaan olisi erittäin tärkeää, että Kiina loisi nopeasti kriisinratkaisujärjestelmän pankeille.


Näytä viikkokatsaus 2019/43 Näytä viikkokatsaus 2019/45