BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/26

Presidentti Putin allekirjoitti 21.6. määräyksen lentojen keskeyttämisestä maiden välillä vedoten kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen. Tuhannet osoittivat mieltään Georgian pääkaupunki Tbilisissä viime viikolla, kun venäläinen duumanedustaja piti puheen Georgian parlamentissa ortodoksimaiden parlamentaarisen neuvoston kokouksessa. Georgian ja Venäjän suhteet ovat tulehtuneet vuoden 2008 sodan jäljiltä, eikä mailla ole diplomaattisia suhteita. Turismi ja kaupankäynti ovat silti jatkuneet vilkkaina.

Georgiassa kävi viime vuonna noin miljoona venäläistä matkailijaa, mikä tekee venäläisistä vierailijamäärissä mitattuna suurimman ryhmän. Asiantuntijat arvioivat lentokiellon aiheuttavan Georgialle jopa 300 miljoonan euron tulonmenetykset tänä vuonna. Venäjän elintarviketurvallisuusvirasto on myös estänyt yksittäisiä viinitoimituksia Georgiasta. Venäjä kielsi georgialaisten viinien maahantuonnin 2006–2013. Viime vuonna Venäjän osuus Georgian kokonaisviennistä oli 13 %, josta runsas neljännes oli viinejä.

Lentokielto Georgiaan ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän asettamat rajoitteet vaikuttavat matkailijavirtoihin. Venäjä keskeytti lennot Egyptiin vuonna 2015, kun pommi-isku pudotti Sharm el Sheikistä Pietariin matkalla olleen lomalennon. Ennen iskua Egyptissä vieraili vuosittain yli 2 miljoonaa venäläismatkailijaa, mutta sen jälkeen määrä romahti virallisten tilastojen valossa alle tuhanteen. Matkailijamäärät Egyptiin eivät ole vielä toipuneet, vaikka Kairon ja Moskovan väliset reittilennot käynnistyivät viime syksynä. Turisteja kuljettavien tilauslentojen on määrä palautua tänä vuonna.


Näytä viikkokatsaus 2019/25 Näytä viikkokatsaus 2019/27