BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/23

Perjantaina 31.5. Jinzhoun pankki ilmoitti tilintarkastajiensa vaihtumisesta ja sai aikaan voimakkaan reaktion velkainstrumenttimarkkinoilla. Pankin käyttämät tilintarkastusyhteisöt luopuivat itse tehtävästään pankin johdon kanssa muodostuneiden erimielisyyksien vuoksi.

Pankki ei tilintarkastajien näkemyksen mukaan ole toimittanut tietoja ja asiakirjoja laina-asiakkaiden maksukykyisyyden tarkistamiseksi. Tilintarkastajat epäilivät, etteivät yritysasiakkaat ole käyttäneet kaikkia lainoja sopimuksiin kirjatuilla tavoilla. Vuoden 2018 tilinpäätöstä ei vieläkään ole julkaistu eikä vahvistettu. Jinzhoun pankki on ollut taseen loppusummalla (n. 110 mrd. USD) mitaten hieman suurempi kuin viranomaisten hiljattain haltuun ottama Baoshang-pankki (ks. Viikkokatsaus 22/2019). Selvä merkki Baoshangin ongelmista oli se, ettei se julkaissut tilinpäätöstään.

Jinzhoun pankki on kasvanut nopeasti. Vuonna 2017 sen taseen loppusumma kasvoi yli 30 %, ja vuonna 2016 lähes 50 %.  Etenkin lainat teollisuusyrityksille kasvoivat nopeasti. Jinzhou-pankin omistus on ollut pääosin yksityisillä kiinalaisilla sijoittajilla, ja se on ollut melko hajautunut. Pankin osake on noteerattuna Hong Kongissa, joskin kaupankäynti keskeytettiin jo huhtikuun alussa tilinpäätöstietojen julkaisemisen viivästymisen vuoksi. Jinzhoun pankin pääomiksi laskettavilla velkainstrumenteilla, jotka vakavaraisuuden heikentyessä vastaavat tappioista (ns. AT1-instrumentit), on yhä markkina. Instrumenttien markkinahinta oli maanantaina 3.6. noin 78 % nimellisarvosta.

Jo toisen yksityisen pankin ajautuminen ongelmiin parin viikon sisällä on herättänyt huolta erityisesti pienempien pankkien tilasta ja raportoitujen tilinpäätöstietojen oikeellisuudesta Kiinassa. Erityisesti pienemmät pankit ovat riippuvaisia pankkienvälisiltä markkinoilta hankitusta rahoituksesta ja epävarmuus markkinoilla voisi nopeasti heikentää niiden tilannetta. Keskuspankki rauhoitteli markkinoita viikonloppuna, ettei sillä ole aikeita ottaa kontrolliinsa muita pankkeja Baoshangin lisäksi.


Näytä viikkokatsaus 2019/22 Näytä viikkokatsaus 2019/24