BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/22

Vuoden alkukuukausien hitaamman kasvun jälkeen teollisuustuotannon vuosikasvu kiihtyi huhtikuussa 4,6 prosenttiin. Tammi-huhtikuussa teollisuustuotanto kasvoi 2,8 % vuodentakaisesta.

Kaivannaisteollisuuden kasvu on hieman hidastunut viime vuoden loppupuolen huippulukemista, mutta vuosikasvu on alkuvuodenkin ajan ollut liki 5 %. Raakaöljyn ja maakaasun tuotanto kasvoi tammi-huhtikuussa noin 3,5 %.

Jalostusteollisuudessa tuotannon kasvu kiihtyi huhtikuussa, mutta tammi-huhtikuun vuosikasvu (2,2 %) oli silti alle puolet kaivannaisteollisuuden vauhdista. Kehitys on alkuvuonna ollut hyvin heikkoa kone- ja laiteteollisuudessa, minkä on arveltu johtuvan merkittävien valtion hankintojen supistumisesta. Sen sijaan pääosin kulutustavaroita tuottavan teollisuuden, mm. elintarvike- ja lääketeollisuuden, nopea kasvu jatkui.

Nimellispalkkojen nousuvauhti on alkuvuonna hidastunut. Tammi-huhtikuussa palkat olivat 6,6 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Reaalipalkkojen vuosikasvu oli alkuvuonna 1,4 %. Reaalisten käytettävissä olevien rahatulojen supistuminen sen sijaan jatkui.


Näytä viikkokatsaus 2019/21 Näytä viikkokatsaus 2019/23