BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/48

Hongkongissa toimivan Kiinan työmarkkinoita seuraavan kansalaisjärjestö China Labour Bulletinin mukaan työtaistelut ovat lisääntyneet selvästi kuluvana vuonna. Mielenilmaukset ovat liittyneet etenkin maksamattomiin palkkoihin.

Järjestön ylläpitämän rekisterin mukaan tammi-lokakuussa Kiinassa oli 1 150 maksamattomiin palkkoihin liittyvää työtaistelua, kun viime vuonna vastaavana aikana niitä oli 813. Ennätysvuosi oli 2016, jolloin järjestettiin peräti 1 700 maksamattomiin palkkoihin liittyvää työtaistelua.

Kuten aiempinakin vuosina rakennussektorilla on järjestetty eniten mielenilmauksia. Sektorilla on tyypillisesti töissä siirtotyöläisiä. Kuluvan vuoden suurin mielenosoitus oli kuitenkin opettajien järjestämä. Koillis-Kiinan Harbinissa yli 10 000 opettajaa marssi vaatien parempaa eläkettä.

Työtaistelut ovat saaneet tukea myös yliopistoista, kun opiskelijat ovat pyrkineet ajamaan työläisten oikeuksia. Lehtitietojen mukaan poliisi on pidättänyt kuluvana vuonna kymmeniä opiskelija-aktivisteja hyvämaineisista yliopistoista. Kiinassa viranomaiset seuraavat opiskelijoiden liikehdintää tarkalla silmällä, sillä Tiananmenin tapahtumat vuonna 1989 ovat edelleen hyvässä muistissa.


Näytä viikkokatsaus 2018/47 Näytä viikkokatsaus 2018/49