BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/47

BKT:n reaalinen vuosikasvu Kiinan 31 alueella vaihteli tammi-syyskuussa Yunnanin 9,1 prosentista Tianjinin 3,5 prosenttiin. Kiinan BKT:n kasvu oli tammi-syyskuussa 6,7 %.

Alueiden välinen BKT:n nimelliskasvu vaihtelee reaalikasvua huomattavasti enemmän. Tammi-syyskuussa Sisä-Mongolian BKT oli nimellisesti yli 10 % pienempi kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Ningxian talous puolestaan kasvoi lähes 14 %. Nimelliskasvun vertailu ei ota huomioon eroja alueiden hintakehityksessä, mutta ne voivat olla mm. tuotantorakenteesta johtuen suuria. Kuluttajahinnoilla mitaten vaihtelu näyttää kuitenkin vähäiseltä.

Elintasoerot Kiinan sisällä ovat suuret. Asukasta kohden laskettu BKT oli viime vuonna Luoteis-Kiinan Gansun maakunnassa 28 500 juania (4 100 USD) eli Algerian tai Georgian tasolla. Pekingin 129 000 juanin ja Shanghain 127 0000 juanin (18 000–19 000 USD) BKT per asukas yltää Kreikan tai Slovakian tasolle, kun ei oteta huomioon hintatason vaikutusta.

Alueellisiin BKT-tilastoihin tulee suhtautua suurella varauksella. Viime vuosina on tullut esiin useita vakavia tilastovääristelyjä (mm. Sisä-Mongolia, Liaoning, Tianjin). Alueelliset BKT:t eivät summaudu koko maan BKT:ksi. Ero on kuitenkin kaventunut, ja tammi-syyskuussa alueiden yhteenlaskettu BKT oli enää 0,5 % koko maan BKT:tä suurempi. Ensi vuodesta alkaen Kiinan tilastovirasto tuottaa myös alueiden kokonaistuotantotilastot paikallisten viranomaisten sijaan.

Talouskasvu, kuluttajahintainflaatio ja BKT/asukas Kiinan alueilla

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2018/46 Näytä viikkokatsaus 2018/48