BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/45

Maksutasetilastojen mukaan vaihtotase oli tammi-syyskuussa 13 mrd. dollaria alijäämäinen, kun viime vuoden vastaavaan aikaan se oli 103 mrd. ylijäämäinen. Vaihtotaseen pieni ylijäämä 2. ja 3. neljänneksellä ei ole riittänyt kattamaan ensimmäisen neljänneksen alijäämää.

Tavarakaupan ylijäämä on pienentynyt viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna mm. raaka-aineiden hinnannousun seurauksena. Palvelukaupan alijäämästä 80 % on matkailun alijäämää. Vuositasolla vaihtotase on yhä ylijäämäinen, mutta ylijäämä on alle 0,4 % BKT:stä.

Rahoitustaseessa pääomaa on virrannut Kiinaan suorien sijoitusten kautta huomattavasti viime vuotta enemmän. Suorien sijoitusten tase oli tammi-syyskuussa 81 mrd. dollaria ylijäämäinen. Muut maksutaseen erät julkaistaan myöhemmin. Eri mittareilla pääomavirtojen ulos Kiinasta arvioidaan kuitenkin hieman kasvaneen.

Kiinan valuuttavarannon arvo on tänä vuonna pienentynyt 87 mrd. dollaria.  Tammi-kesäkuun maksutaseessa valuuttavaranto kuitenkin kasvoi, mikä kertoo alkuvuoden varannon arvon pienenemisen johtuneen valuuttakurssi- ja muista arvostusmuutoksista. Heinä-syyskuussa valuuttavaranto pieneni hieman myös maksutaseessa, mikä viittaa keskuspankin käyttäneen varantoaan pääoman ulosvirran kattamiseen tai valuuttakurssin tukemiseen. Keskuspankki ei julkaise tilastoja valuuttaostoistaan. Lokakuussa valuuttavarannon arvo pieneni 34 mrd. dollaria ja oli kuun lopussa 3 053 mrd. dollaria.

Kiinan vaihtotase-erien kehitys suhteessa BKT:hen

Lähteet: Macrobond ja SAFE


Näytä viikkokatsaus 2018/44 Näytä viikkokatsaus 2018/46