BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/35

Eri markkinatoimijoiden mukaan vuokrat ovat etenkin Kiinan suurimmissa kaupungeissa nousseet kesällä rajusti. Kiinteistövälitysyritysten tekemien tutkimusten mukaan vuokrat kasvoivat heinäkuussa Pekingissä keskimäärin reilut 20 % vuodentakaiseen verrattuna. Joillain alueilla vuokrat nousivat lähes 40 %.

Kiinassa vuokramarkkinoita pidetään vielä yleisesti kehittymättöminä, ja suurin osa väestöstä omistaa asuntonsa. Asuntohintojen voimakkaan nousuliikkeen vuoksi hallitus onkin pyrkinyt viime vuosina tekemään vuokralla asumisesta houkuttelevampaa. Pekingissä vuokramarkkinoita hallitsee kuitenkin vain kourallinen välitysyrityksiä ja vuokralaisten oikeudet ovat riittämättömät vastustamaan esimerkiksi mielivaltaisia vuokrankorotuksia.

Elokuun puolivälissä vuokravälitysyritykset Pekingissä lupasivat yhdessä hillitä vuokrien nousua tarjoamalla vuokramarkkinoille 120 000 uutta asuntoa ja pidättäytyä "vahingollisesta" keskinäisestä kilpailusta. Vuokravälitysyritykset ovat lehtitietojen mukaan antaneet viime aikoina yhä korkeampia tarjouksia asuntojen omistajille saadakseen asunnon omille listoilleen. Pekingissä vuokrat ovat Kiinan kalleimmat, nykyisellään keskimäärin noin 92 juania (13 EUR) neliömetriltä.

Vuokrien nousu ei kuitenkaan näy virallisissa inflaatiotilastoissa. Kuluttajahintaindeksin alaerissä vuokramenot ovat viime vuodet kasvaneet tasaisesti 2–3 % vuosivauhtia myös suurissa kaupungeissa. Jos inflaation laskentatapa ei ota huomioon vuokrien tai asuntohintojen nopeaa kasvua, se voi pahimmillaan aiheuttaa väärin mitoitettuja tai ajoitettuja politiikkatoimia.


Näytä viikkokatsaus 2018/34 Näytä viikkokatsaus 2018/36