BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2018/28

Kesäkuussa kuluttajahinnat nousivat 2,3 % vuotta aiemmasta. Inflaatio hidastui hieman toukokuusta, jolloin se oli 2,4 %. Hidastumisen taustalla oli etenkin elintarvikkeiden halpeneminen – niiden hinnat laskivat 0,2 % vuotta aiemmasta. Tätä selittävät osaltaan vihannesten ja hedelmien viime vuoden alkukesän korkeat hinnat. Muiden tavaroiden hinnat nousivat 3,7 %, ja palveluiden hinnat 4,1 %. Ruplan heikentyminen huhtikuussa on saattanut nostaa jonkin verran ainakin tavaroiden hintoja.

Keskuspankin kyselytutkimuksessa kotitalouksien inflaatio-odotukset nousivat kesäkuussa ensi kertaa vuoden 2017 alun jälkeen. Nousua näyttää selittävän etenkin polttoaineiden hinnannousu. Venäjän keskuspankki seuraa mm. inflaatio-odotuksia päättäessään rahapolitiikasta. Keskuspankin seuraava korkokokous on 27. heinäkuuta.

Keskuspankin tavoitteena on 4 %:n inflaatio tämän vuoden lopussa. Ensi vuoden budjettiehdotus sisältää mm. arvonlisäveron nostamisen 18:sta 20 %:iin. Finanssiministeriön mukaan se nostaisi ensi vuoden inflaatiota 1,3 %-yksikköä ja keskuspankin arvio on noin 1 %-yksikkö.


Näytä viikkokatsaus 2018/27 Näytä viikkokatsaus 2018/29