BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/21

Kausitasoitetun vähittäiskaupan myynnin toipuminen jatkui huhtikuussa. Myyntiä oli lähes 2,5 % vuodentakaista enemmän. Myös kotitalouksien reaalitulot olivat tammi-huhtikuussa muutaman prosentin suuremmat kuin vuotta aiemmin. Investointien elpyminen on hieman hidastunut viime vuodesta. Investointeja tehtiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,5 % vuodentakaista enemmän. Rakentaminen nosti huhtikuussa päätään pitkään kestäneen alamäen jälkeen.

Kotimaisen kysynnän toipuminen on aiempien elpymisjaksojen tapaan kasvattanut tuontia, vaikka tuonnin kasvu onkin vaimentunut selvästi viime kuukausina. Kotimainen tuotanto on kasvanut huomattavasti hitaammin. Rosstatin mukaan BKT oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 1,3 % suurempi kuin vuotta aiemmin.

Vähittäiskauppa ja teollisuustuotanto Venäjällä 2014−18

Lähde: Rosstat.

Teollisuudessa elpymisen merkit ovat edelleen epäselvät. Kausitasoitettu teollisuustuotanto on lisääntynyt viime kuukausina, mutta tuotanto oli huhtikuussa edelleen alkukesän 2017 tasolla. Tammi-huhtikuussa tuotannon vuosikasvu oli vajaat 2 %. Kaivannaisteollisuudessa vuosikasvu oli runsaan prosentin. Jalostusteollisuudessa tammi-huhtikuun vuosikasvuksi muodostui 2 %, mutta viime kuukausina tuotanto on pysynyt suunnilleen edellisten kuukausien tasolla.


Näytä viikkokatsaus 2018/20 Näytä viikkokatsaus 2018/22