BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/21

Kuluvana vuonna Manner-Kiinassa on nähty parikymmentä velkakirjalainojen takaisinmaksun laiminlyöntiä, jotka koskettavat yli 10 yritystä. Kiinan arvopaperikeskuksen (CCDC) julkaisemien tietojen mukaan tammi-huhtikuussa laiminlyötyjen bondimaksujen ja niiden korkojen arvo oli 13 mrd. juania (2 mrd. dollaria), mikä on kolmanneksen enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Maksuja laiminlyöneistä yrityksistä monet ovat pörssilistattuja ja mukaan mahtuu myös valtio-omisteisia yhtiöitä.

Maksuja laiminlyöneiden yritysten joukossa on myös viime vuosina ulkomaille laajentuneiden yritysten tytäryhtiöitä. Shenzhenissä listattu Kaidi Ecological and Environmental Technology jätti toukokuussa maksamatta noin 700 milj. juanin (110 milj. dollarin) arvosta joukkovelkakirjavelkojaan ja niiden korkoja. Yrityksen suurin yksittäinen omistaja (n. 30 % osuudella) on Sunshine Kaidi New Energy, joka on myös Suomeen biojalostamohanketta suunnittelevan Kaidi Finlandin emoyhtiö. Vaikeuksissa olleen ja Rosneft-kaupan peruneen öljy-yhtiö CEFC China Energyn tytäryhtiö CEFC Shanghai International puolestaan jätti kuluvalla viikolla yli 2 mrd. juanin edestä bondimaksuja maksamatta.

Bondien takaisinmaksujen laiminlyönnit ovat yhä hyvin harvinaisia Kiinassa ja vain harva yritys on toistaiseksi päästetty ajautumaan makukyvyttömäksi. Tapausten lisääntynyt julkitulo kertoo kuitenkin tilanteen muutoksesta ja yritysten rahoitustilanteen kiristymisestä. Kiinalaisyritysten taloudellisen tilanteen arviointi on hankalaa ja usein velan takaisinmaksut katetaan uudella velkarahalla. Kuluvana vuonna erityisesti varjopankkisektorin instrumenttien tiukentunut sääntely on kuitenkin vähentänyt rahoituksen saatavuutta ja tehnyt yritysten velan uudelleenrahoituksesta vaikeampaa.

Kiinan on siirtymässä markkinaperusteisempaan rahoitusjärjestelmään, mutta yritysten todellinen riski ei välttämättä vielä heijastu rahoituksen hintaan, koska sijoittajat uskovat valtion implisiittiseen takaukseen. Aidon maksukyvyttömyyden uhka on osa tilanteen korjaamista. Ensimmäinen bondien maksulaiminlyönti sallittiin vuonna 2014, ja viime vuosina niitä on ollut muutamia kymmeniä vuosittain.


Näytä viikkokatsaus 2018/20 Näytä viikkokatsaus 2018/22