BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/46

Lokakuussa tavaratuonnin arvo oli 170 mrd. USD ja tavaraviennin 198 mrd. USD eli saman verran kuin syyskuussa. Dollarimääräinen tuonti kasvoi 17 % ja vienti 7 % vuotta aiemmasta. Tammi-lokakuussa tuonnin arvo kasvoi 18 % ja viennin arvo 6 %. Kauppataseen ylijäämä supistui 333 mrd. dollariin viime vuoden vastaavaan ajan 465 mrd. dollarista.

Mm. raaka-aineiden hintakehityksestä johtuen tuontihinnat ovat nousseet viime vuodesta ja olivat syyskuussa 9 % vuodentakaista korkeammalla. Vientihintainflaatio oli syyskuussa 3 %. Määrällisesti tavaratuonti on kasvanut tammi-syyskuussa noin 11 % ja tavaravienti noin 8 %.

Kuluvana vuonna raaka-aineiden tuontimäärät ovat kokonaisuudessaan kasvaneet. Tammi-lokakuussa Kiina toi raakaöljyä ja hiiltä 12 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Sellun tuonti kasvoi 13 %. Sitä vastoin kuparin tuonti on vähentynyt. Raakaöljyn tuontimäärä on kuitenkin vähentynyt maaliskuun ennätyksestään, jolloin Kiina toi öljyä 39 milj. tonnia (syys-lokakuussa tuonti oli keskimäärin 34 milj. tonnia/kk). Samoin sellun tuonti oli huipussaan maaliskuussa.

Raaka-aineiden tuontimäärän kehitys

Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2017/45 Näytä viikkokatsaus 2017/47