BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/36

Suomen tullin mukaan Suomen ja Kiinan välisen tavarakauppa kasvoi tammi-kesäkuussa 20 % verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, mikä on selvästi enemmän kuin Suomen koko ulkomaankaupan kasvu (+15 %). Suomen tuonti Kiinasta kasvoi 13 %, mikä vastaa tuonnin kasvua yleisesti (+14 %). Vienti Kiinaan nousi 31 % edellisvuodesta, kun koko vienti lisääntyi 15 %. Viimeksi vastaaviin ensimmäisen vuosipuolikkaan Kiina-viennin kasvulukemiin on päästy vuonna 2004. Suomen kauppataseen alijäämä Kiinan kanssa supistui tammi-kesäkuussa 470 milj. euroon edellisvuoden 630 milj. eurosta. Myös kauppa Hongkongin kanssa kasvoi noin viidenneksen.

Raaka-aineiden (+39 %) sekä koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden (+27 %) vienti kasvoi reippaasti ja molemmat pysyivät Suomen Kiina-viennin tärkeimpinä tuoteryhminä. Sellun osuus suomen Kiinan-viennistä pysytteli noin viidenneksessä. Nikkelin vienti kasvoi poikkeuksellisen paljon ja sen osuus kaikesta Suomen Kiina-viennistä nousi yli kuuteen prosenttiin. Turkisten osuus viennistä jäi 4 prosenttiin. Noin puolet Kiinasta Suomeen tuotavasta tavarasta on koneita, laitteita ja kuljetusvälineitä, joiden tuonti kasvoi 20 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Tammi-kesäkuun tavarakaupassa Kiina ohitti Venäjän ja nousi viidenneksi Suomen tärkeimpien vientimaiden listalla vastaten noin 6 prosenttia koko viennistä. Tuonnissa Kiinan osuus on 7 % ja se on Suomen neljänneksi tärkein tuontimaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen ja Kiinan välinen palvelukauppa kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 17 % verrattuna vuodentakaiseen (vienti +16 %, tuonti +19 %). Viime vuonna palveluvienti oli 1,1 mrd. euroa eli noin 30 % koko Kiinan-viennistä. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa palvelukaupan osuus jäi alle neljännekseen.

Tilastokeskuksen mukaan kiinalaismatkailijoiden määrä ja yöpymiset Suomessa kasvoivat vuoden alkupuoliskolla noin 50 % vuodentakaisesta. Kiinalaisten osuus kaikista ulkomaalaisten yöpymisistä oli 5 %.

Suomen tavara- ja palvelukauppa Kiinan kanssa

Lähteet: Suomen tulli, Tilastokeskus


Näytä viikkokatsaus 2017/35 Näytä viikkokatsaus 2017/37