BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/36

Huhti-kesäkuussa tavaravienti Venäjälle kasvoi 13 % vuotta aiemmasta. Viennin kasvu hiipui selvästi keväällä, mutta kiihtyi uudelleen touko-kesäkuussa. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Suomen tavaravienti Venäjälle kasvoi vajaat 20 % vuotta aiemmasta. Vienti on kasvanut lähes kaikissa suurimmissa tavararyhmissä, mutta nopeimmin on kasvanut kone- ja laitevienti. Vienti on kuitenkin edelleen huomattavasti edellisiä huipputasojaan matalammalla tasolla. Venäjän osuus Suomen tavaraviennistä on runsaat 5 %.

Myös palveluvienti Venäjälle on tänä vuonna kääntynyt vihdoin kasvuun supistuttuaan monta vuotta. Tammi-maa-liskuussa palveluvientiä oli lähes 9 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Viennin kasvu näyttää jatkuneen myös huhti-kesäkuussa, sillä venäläisten yöpymiset Suomessa lisääntyivät yli 20 % vuotta aiemmasta.

Tavaratuonnin arvo Venäjältä kasvoi huhti-kesäkuussa 27 % vuotta aiemmasta lähinnä korkeamman öljyn hinnan tukemana. Myös tuonnin kasvu hidastui alkuvuoden poikkeuksellisen nopeasta vauhdista, joka johtui pitkälti kertaluonteisista kaasuputkitoimituksista. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Venäjä oli Suomen toiseksi suurin tuontimarkkina Saksan jälkeen runsaan 14 prosentin osuudellaan.


Näytä viikkokatsaus 2017/35 Näytä viikkokatsaus 2017/37