BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/33
Pormestari Sobjanin vahvisti elokuun alussa luettelon ohjelmaan sisällytettävistä asuinrakennuksista. Nämä pääosin 1950- ja 60-luvuilla rakennetut viisikerroksiset huonokuntoiset kerrostalot (ns. hrushovkat) aiotaan purkaa ja niiden asukkaat siirtää enimmäkseen uusiin ohjelman puitteissa rakennettaviin taloihin. Mittava ja edellisvuosiin verrattuna moninkertainen yli 350 000 kerrostaloasuntoa sekä 16 milj. m2 kattava ohjelma on määrä toteutettaa vuoteen 2032 mennessä. Moskovan varapormestari Husnullin arvioi hiljattain ohjelman kokonaiskustannuksiksi 3 000–3 500 mrd. ruplaa (40–50 mrd. euroa).
Monet ohjelman piiriin kuuluvien talojen asukkaat järjestivät kevään ja kesän mittaan ohjelmaa vastustavia mielenosoituksia pelätessään joutuvansa vaihtamaan asuntonsa huonompaan. Asukkaiden tyynnyttämiseksi mm. luvassa olevan uuden asunnon sijaintiin ja kokoon liittyvät takuut kirjattiin lakiin ja asukkaille järjestettiin äänestys talojen liittämisestä ohjelmaan.
Moskovan suunnitelma on varsin suuri myös koko maan mittakaavassa, sillä viime vuosina Venäjällä (pl. Moskova ja Pietari) on asumis- ja kunnallispalvelujen valtionyhtiön mukaan rakennettu vuosittain 2,5–3 milj. m2 asumiskelvottomien asuntojen korvaamiseksi uusilla. Yhtiö kuitenkin arvioi, että edelleen yli 650 000 ihmistä asuu asumiskelvottomassa asunnossa muualla kuin Moskovassa.
Koko Venäjän asuntorakentamiseen suhteutettuna Moskovan ohjelma vastaisi keskimäärin prosenttia vuosittain valmistuvasta asuinpinta-alasta. Asuntorakentaminen kasvoi Venäjällä vuosina 2011–15 keskimäärin 8 % vuodessa, mutta viime vuonna se supistui 6 % ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla edelleen 11 % vuotta aiemmasta.