BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/33

Kiinan tilastoviraston uusien lukujen mukaan teollisuustuotannon, vähittäiskaupan ja kiinteiden investointien vuosikasvu hidastui heinäkuussa. Teollisuustuotannon reaalikasvu hidastui heinäkuussa huomattavasti, sillä kasvuvauhti putosi yli prosenttiyksiköllä 6,4 prosenttiin. Vähittäiskaupan reaalikasvu hidastui 9,6 prosenttiin. Verkkokaupan kasvu jatkuu erittäin nopeana.

Kaupunkialueiden kiinteiden investointien (FAI) reaalikasvun trendi on ollut laskeva jo pitkään, ja heinäkuussa kasvu painui 2 prosenttiin. Syynä hidastumiseen on julkisten investointien kasvuvauhdin hiipuminen, sillä yksityisten investointien kehitys on ollut vaisua jo ennestään. Heinäkuussa yksityiset investoinnit pysyivät vuoden 2016 heinäkuun tasolla. Vaikka FAI ei suoraan vastaa kansantalouden tilinpidon mukaista kiinteiden investointien käsitettä, on edellisen kasvun hidastuminen ennakoinut hyvin myös jälkimmäisen hidastumista tällä vuosikymmenellä.

Kuluttajahintainflaatio hidastui heinäkuussa aavistuksen 1,4 prosenttiin. Tuottajahintainflaation oli jo kolmatta kuukautta peräjälkeen 5,5 %.

Kiinan talouskehityksen keskisiä indikaattoreita

Lähde: Macrobond, CEIC, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2017/32 Näytä viikkokatsaus 2017/34