BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/29

Tulot olivat myös vuoden toisella neljänneksellä tuntuvasti vuodentakaista suuremmat. Tulojen vuosikasvu koko ensimmäisen vuosipuoliskon osalta oli yli 20 %, eli paljon inflaatiota nopeampaa (kuluttajahintojen nousu oli 4,4 %). Tulot öljy- ja kaasuveroista nousivat yli kolmanneksella. Budjetin muutkin tulot lisääntyivät lähes 13 % mm. ALV-tulojen kasvettua edelleen nopeasti.

Budjetin menot kasvoivat tiukentuneen budjettilinjan mukaisesti vuoden ensipuoliskolla vain runsaat 4 % vuodentakaisesta. Puolustusmenot vähenivät 5 %. Budjetin alijäämä supistui ja oli 1,2 % BKT:stä. Tämä on johtamassa kohti tämän vuoden vajetavoitetta (2,1 % BKT:stä), vaikka vaje on aina huomattavasti syvempi vuoden toisella puoliskolla.

Federaatiobudjetin tulojen ja menojen reaalinen taso on edelleen matala, sillä inflaatio on ollut nopeaa viime vuosina. Vuoden ensimmäisen puoliskon tulot olivat tänä vuonna reaalisesti vielä huomattavasti pienemmät kuin vuonna 2011 öljy- ja kaasuverotulojen pienuudesta johtuen. Menot ylittivät reaalisesti vuoden 2011 alkupuoliskon tason.

Federaatiobudjetin tulot ja menot sekä inflaatio 2011–2017

Lähteet: Finanssiministeriö ja Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2017/28 Näytä viikkokatsaus 2017/30