BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/27

Osana Hongkongin palauttamisen juhlallisuuksia jo aiemmin hyväksytty jvk-markkinoiden yhteistyöohjelma aloitti toimintansa maanantaina 3.7. (ks. Viikkokatsaus 22/2017). Ohjelmassa ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat voivat sijoittaa joukkovelkakirjoihin Kiinan pankkienvälisillä markkinoilla. Viime vuonna Kiina laajensi näiden sijoittajien mahdollisuuksia käydä kauppaa pankkienvälisillä markkinoilla Manner-Kiinasta käsin. Uutta nyt alkaneessa ohjelmassa on se, että sijoittajilla ei tarvitse olla kiinalaista kaupankäyntitiliä, vaan sijoitukset voidaan tehdä hongkongilaiselta tililtä ilman kiintiöitä ja etukäteisilmoituksia.

Ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä 3.7. rekisteröityneitä institutionaalisia sijoittajia oli noin 130 ja ohjelman välityksellä käytiin kauppaa yhteensä 7 mrd. juanilla. Kaikki kaupankäyntiä koskevat säännöt eivät vielä ole selviä, eikä uuden yhteistyöohjelman uskota välittömästi kasvattavan ulkomaista omistusta Kiinan velkakirjamarkkinoilla. Tänä vuonna Citigroup ja Bloomberg ovat ottaneet Manner-Kiinan velkakirjat mukaan joihinkin suppeampiin indekseihinsä, mutta ne eivät vielä kuuluu tärkeimpiin kansainvälisiin indekseihin.

Joukkovelkakirjaohjelma jatkaa osaltaan Kiinan pääomamarkkinoiden avaamista, vaikka viime aikoina pääomavirtaa Kiinasta ulkomaille on pyritty rajoittamaan. Jvk-ohjelma poikkeaakin osakemarkkinoiden vastaavista ohjelmista siinä, että kiinalaissijoittajilla ei ole tällä hetkellä pääsyä Hongkongin velkakirjamarkkinoille. Keskuspankin mukaan tätä mahdollisuutta tullaan tarkastelemaan myöhemmin.

Noin 90 % Kiinan bondikaupasta käydään pankkienvälisillä markkinoilla, jossa Kiinan liikepankit sekä sijoitusyhtiöt vastaavat suurimmasta osasta kaupankäyntiä. Tämän lisäksi joukkovelkakirjoilla voi käydä kauppaa pörsseissä. Pankkienvälinen bondimarkkina oli kesäkuun lopussa arvoltaan n. 46 000 mrd. juania (noin 7 000 mrd. USD), kun Kiinan koko jvk-markkina oli lähes 70 000 mrd. juania. Ulkomainen omistus pankkienvälisillä markkinoilla on alle 2 %.

Ohjelman avaamisen yhteydessä keskuspankki julkisti säännöt ulkomaisten luottoluokittajien toiminnan sallimiseksi Kiinassa. Ulkomaisten sijoittajien kannalta kansainvälisten luokitusten salliminen on tärkeää, sillä kiinalaisia luokituksia pidetään yleisesti liian korkeina. Ulkomaisten sijoittajien on vaikea arvioida yritysten riskisyyttä, ja lähes kaikki ulkomaiset sijoitukset onkin tehty valtion tai politiikkapankkien obligaatioihin.

Joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku liikkeellelaskijoittain

 Lähde: CEIC


Näytä viikkokatsaus 2017/26 Näytä viikkokatsaus 2017/28